Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podle výzkumu na Šumavě přibylo za dvacet tři let přes milion stromů

Počet stromů v šumavském národním parku se za posledních 23 let zvýšil o 1,2 milionu. Data vycházejí z výzkumu, jehož výsledky park představil. Podle něj každý rok na hektar lesa odumře, případně se vytěží sedm stromů a osm nových jich vyroste.

„Přírůst dřevní hmoty je vyšší, než její odumírání, a to i za situace, kdy se na Šumavě odehrávají i tak zásadní události, jako bylo odumírání horního stromového patra v druhé polovině devadesátých let na Modravsku nebo Trojmezenské hornatině, či události spojené s orkánem Kyrill. Tedy masivní velkoplošné polomy, těžby spojené s kácením kůrovcem napadených smrků i velkoplošný rozpad horního stromového patra nebo bezprostřední následky polomů z roku 2017,“ řekl náměstek ředitele národního parku Jan Kozel.

Loni NP Šumava vytěžil 260 tisíc krychlových metrů dřeva. V průměru lesníci počítají jeden krychlový metr jako jeden strom. „Nejvíce se na Šumavě těžilo po orkánu Kyrill, který území zasáhl v roce 2007. V souvislosti s jeho následky park vytěžil 1,1 milionu krychlových metrů dřeva. Další více než milion metrů krychlových odumřelo při kůrovcové gradaci v bezzásahových oblastech," uvedl tiskový mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Během sledovaného období od roku 1996 šumavský národní park většinou těžil nahodile, což znamená, že kácel poškozené stromy. Nahodilá těžba za posledních 23 let tvořila 82 procent z celkového objemu poraženého dřeva. Zbytek tvořila plánovaná těžba.

Šumavský národní park připravuje návrh nového rozdělení do zón. Podle něj by měla bezzáshové území tvořit plocha více než 27 procent rozlohy parku. „Šumavské lesy opravdu nikdy nebyly, nejsou a troufám si tvrdit, že ani nebudou v ohrožení. Tento trend nezmění ani navrhovaná nová zonace,“ uvedl ředitel parku Pavel Hubený.

Autoři | Foto Národní park Šumava

Štítky ČR, příroda, rezervace, dřevo, Šumava, strom, Národní park Šumava, výzkum, těžba, Jan Kozel, Trojmezenská hornatina, Jan Dvořák, Pavel Hubený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle výzkumu na Šumavě přibylo za dvacet tři let přes milion stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.