Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Národní park Šumava spustil registraci pro splouvání Teplé Vltavy

Šumavský národní park spustil registrační systém pro zájemce o splouvání úseku Teplé Vltavy. Sezona na řece mezi Soumarským Mostem a Pěknou pro turisty začne od 1. května. Část Teplé Vltavy vede územím šumavského národního parku, proto pro splouvání platí přísnější režim. Pravidla i ceník se proti loňskému roku nemění.

„Doporučujeme zájemcům, aby se předem on-line registrovali. Vyhnou se tím situaci, kdy bez předchozí rezervace přijedou k Soumarskému mostu a zjistí, že ten den se už na řeku nedostanou,“ uvedl tiskový mluvčí parku Jan Dvořák.

Denní limit lodí na Teplé Vltavě se mění v závislosti na výšce hladiny řeky. Pokud je stav vody na měřicí stanici Soumarský most 50 až 61 centimetrů, plavidla musí doprovázet průvodce. Bez něj smějí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů. Při výšce hladiny 50 až 61 centimetrů smí vyjet denně maximálně 63 lodí. Pokud hladina vystoupá nad 61 centimetrů, denně na řeku může 180 plavidel. Když hladina klesne pod 50 centimetrů, splouvání je zakázáno.

Dvořák připomněl další výhodu on-line registrace. „Je to drobnost, ale při rezervaci se platí za splouvání méně. Zájemci touto cestou zaplatí za loď 500 korun, kdežto na místě bez předchozí registrace je to bude stát 600 korun,“ řekl.

Loni Teplou Vltavu splulo 2858 lodí, což bylo o 739 více než v roce 2017. Vodáci smí na řeku od května do října. V květnu se ale splouvá jen o víkendech a svátcích. „On-line registrace je velmi využívaná. Troufám si říct, že zhruba 90 procent lidí, kteří Teplou Vltavu splují, si předem místo s předstihem rezervují,“ popsal Dvořák. Tradičně nejžádanější bývají termíny v prázdninových měsících.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky příroda, rekreace, Šumava, lodě, Národní park Šumava, Teplá Vltava, Soumarský most, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní park Šumava spustil registraci pro splouvání Teplé Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.