Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petice proti uzamčení zámecké zahrady jde na ministerstvo. S uzavřením nesouhlasí ani kraj

Petice, která bojuje proti zavření části zámecké zahrady na Hluboké, poputuje na ministerstvo kultury. Ministru Antonínu Staňkovi ji předá hejtmanka Jihočeského kraje, která, společně s celou radou, s uzavřením prostor nesouhlasí. Do zahrady se teď po páté hodině odpoledne nikdo nedostane. Podle kastelána Martina Slaby je to jediné řešení, jak omezit vandalismus v blízkosti zámku.

S uzavřením dolní zahrady u hlubockého zámku nesouhlasí ani rada kraje. „Zahrada byla vždy otevřená, lidé se mohli procházet kolem zámku a mohli si užívat tohoto romantického prostředí. Stejně jako památky, tak i zámecké zahrady jsou dědictvím našich předků a neměly by být před námi uzavírány,“ řekla hejtmanka Ivana Stráská.

ČTĚTE TAKÉ: Dolní zahrada na Hluboké zůstane zavřená. Zvažuje se uzavření i zahrady před zámkem

Dolní zahrada je lidem přístupná jen do pěti hodin. Potom se brána zamkne a lidé mají smůlu. Nepodívají se tam ani ti, kteří mají domluvenou prohlídku zámku. „Musíme zahradu chránit před nočním vandalismem. Lidé absolutně nerespektují cesty. Ničí unikátní dřeviny a záhony. Létají tam v noci s drony, hrají fotbal, zapalují ohně, koupají se v kašnách. Těch důvodů je strašně moc,“ řekl v únoru kastelán Martin Slaba.

Petice, kterou lidé podepisovali jak na internetu, tak i ve fyzické podobě v knihkupectví na Hluboké, teď poputuje k ministrovi kultury Antonínu Staňkovi. Jeho vyjádření se nám nepodařilo sehnat.

Foto Jana Kroneislová

Štítky zámek, Hluboká nad Vltavou, dolní zahrada, petice, Ivana Stráská, zámecký park, zahrada, Hluboké, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petice proti uzamčení zámecké zahrady jde na ministerstvo. S uzavřením nesouhlasí ani kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.