Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Máte doma staré sluneční nebo dioptrické brýle? Pošlete je dál

V bohatších zemích mění lidé dioptrické brýle každé tři roky. Jsou ale země, ve kterých se brýle k lidem s oční vadou ani nedostanou. To se snaží měnit Lions Club v Českých Budějovicích, který za svoji existenci nashromáždil přes šest tisíc kusů brýlí, které putují například do Afriky. Další sbírka probíhá právě teď a přispět můžete i vy.

Lions Club International je jedna z největších mezinárodních humanitárních organizací. Kromě projektů v oblasti zrakových onemocnění se věnuje také ochraně životního prostředí, boji proti hladu, rakovině u dětí nebo onemocnění cukrovkou. První klub V Česku a na Slovensku byl založen v roce 1990. Ten budějcký je druhým nejstarším klubem v obou zemích.

„Stěžejním programem klubu byl projekt screeningu zrakových vad u dětí předškolního věku. Vyšetřeno bylo přes 50 tisíc dětí. Dlouhodobá statistika vykazovala záchyt vad v 8,2 procentech případů, kdy díky včasnému odhalení mohly děti včas zahájit léčbu,“ vysvětluje jeden z členů klubu Petr Šíma.

Na nákup pomůcek a vybavení především pro zrakově a jinak postižené děti vybral klub zatím zhruba 2 a půl milionu korun. Za dobu své existence bylo vybráno přes šest tisíc starých brýlí.

​Letos chce Lions Club České Budějovice získat tisíc použitých brýlí. Pokud máte doma dioptrické brýle, brýle na čtení, sluneční brýle nebo pouzdra, můžete je odnést do jednoho ze šesti sběrných míst v Budějcích. 

V Českých Budějovicích jsou tyto sběrná místa:
  • Optika Valuchová Cviková – Krajinská 9
  • Fokus Optik – Široká 27
  • Optika Bartoňová – Dr. Stejskala 108/7
  • Optika Šůs a Zusková – Kanovnická 5/376
  • Optika Haladová – Lannova 137/2
  • Optika Valuchovi s.r.o. – Dr.Stejskala 437/10
  • Cukrárna U Broučků – Jírovcova 1861/3

A jaká je vlastně cesta recyklovaných brýlí? Lions Cluby zorganizují jejich sběr. Vše pak putuje na centrálu do Prahy, odkud se brýle přesouvají do nejbližšího centra pro distribuci brýlí. Konkrétně z Prahy putují do italského Turína. V centru proškolení dobrovolníci brýle třídí dle dioptrií, následně vyčistí a zabalí. Brýle jsou pak rozděleny na jednotlivá distribuční místa, zejména v chudých zemích Afriky a Asie, kde dobrovolníci provedou měření zraku u potřebných lidí a předají brýle k užívání.

Štítky brýle, České Budějovice, Afrika, Česko, Slovensko, Praha, Petr Šíma, Asie, Turín

Máte doma staré sluneční nebo dioptrické brýle? Pošlete je dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.