Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeši představí spolu se Středočechy Vltavu jako řeku plnou zážitků

PR článek

Představit Vltavu jako jednotný ucelený turistický cíl od Šumavy až po Mělník, přilákat k řece nové domácí i zahraniční návštěvníky a podpořit rozvoj turistické infrastruktury po celém jejím toku, je cílem nově zahájeného nadregionálního projektu „Vltava, řeka plná zážitků“, na jehož realizaci se společně podílejí Jihočeský a Středočeský kraj.

Obrovský turistický potenciál Vltavy je nepochybný. „Voda je zejména v létě základním kritériem při výběru rekreační lokality pro většinu z nás. Proto se také, až na výjimky, nacházejí všechny turisticky nejatraktivnější lokality v blízkosti jezer, řek či rybníků. Pro jižní Čechy je touto přirozenou severojižní rekreační osou řeka Vltava a celé její okolí. Celá tato oblast je tak samozřejmě jednou z klíčových lokalit, které věnujeme v souvislosti s podporou cestovního ruchu v regionu mimořádnou pozornost, aniž bychom ovšem opomíjeli ostatní,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Podle její středočeské kolegyně Jaroslavy Pokorné Jermanové je projekt Vltava pokračováním plnění memoranda mezi Jihočeským a středočeským krajem. „Memorandum se týká cestovního ruchu, ale také spolupráce v dopravní infrastruktuře a péče o Orlickou přehradní nádrž. Určitě je to dobře, protože Vltava, která protéká jak jižními, tak středními Čechami, je naše společná. Proto turista, který k ní přijede, nebo po ní pluje, není jen Středočechů, nebo Jihočechů, ale náš, a poskytovatelé služeb na území obou krajů se o něj musí dokázat dobře postarat,“ řekla v této souvislosti Jermanová na letošním veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

430 kilometrů aktivit, zajímavostí a krás

Řeka Vltava, nejdelší řeka na území České republiky, propojuje nejen kraje, ale také spoustu aktivit. Od pramene na šumavské Kvildě až k soutoku s Labem u Mělníka má 430 kilometrů. To znamená šest nádherných úseků, a především bezpočet zážitků a aktivit, na vodě, pro pěší, cyklisty nebo lyžaře.

„Aktivity na Vltavě byly poměrně roztříštěné. Lipno, kánoe s rafty, splavnění Vltavy od Budějovic, Orlík, Slapy a středočeská část, Praha, soutok s Labem, vše fungovalo separátně. Každý z těchto úseků Vltavy fungoval po svém. Pak jsme si řekli dost: Vltavu je třeba vzít jako jeden fenomén. Nejen pro českého, ale i pro zahraničního turistu je a musí být jedna Vltava a s ní spjaté zážitky,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

JCCR je garantem celého projektu, jejím partnerem ve středních Čechách pak Středočeská centrála cestovního ruchu (SCCR). „Projekt se netýká pouze vlastní řeky jako vodní cesty, ale také cyklotras, památek, atraktivit a turistické infrastruktury kolem řeky. Na tento základ lze navázat spoustou eventů (událostí, akcí), kterými lze u Vltavy turisty udržet déle než dosud. Pomůže to také dostat turisty z turisticky hraničně exponovaného Českého Krumlova a Prahy po proudu i proti proudu Vltavy a zaměřit zájem návštěvníků Česka na další nesčetné atraktivity Středočeského a Jihočeského kraje,“ dodal Polášek.

JCCR v současné etapě mapuje služby, které jsou podél Vltavy nabízeny, infrastrukturu, řešení odpadů a řadu dalších věcí. Cílem je dostat k jednomu stolu pokud možno všechny subjekty podél Vltavy, aby se domluvily na společném postupu a Vltava pak fungovala jako jeden produkt cestovního ruchu. Tomu bude věnováno mimo jiné pět dubnových konferencí v Praze, Orlíku nad Vltavou, Lipně nad Vltavou, Mělníku a Českých Budějovicích.

Vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Andrea Hanzalová doplnila, že řeka je pro účely projektu rozdělena na šest úseků. Tři se nacházejí v Jihočeském a tři ve Středočeském kraji. První úsek bude mapovat památky, zajímavosti, služby, možnosti kulturního, sportovního a dalšího využití mezi Kvildou a Novou Pecí, druhý mezi Novou Pecí a Českými Budějovicemi, třetí mezi Českými Budějovicemi a Zvíkovským Podhradím, čtvrtý mezi Zvíkovským Podhradím a Kamýkem nad Vltavou, pátý mezi Kamýkem nad Vltavou a Prahou. Poslední šestý pak mezi Prahou a Mělníkem.

Štítky JCCR, Vltava, řeka, Jihočeský kraj, Středočeský kraj, cestovní ruch, projekt, Praha, Mělník, České Budějovice, Šumava, Jaroslava Pokorná Jermanová

Jihočeši představí spolu se Středočechy Vltavu jako řeku plnou zážitků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.