Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památkáři letos dokončí obnovu středověké věže hradu Rožmberk

Památkáři dokončí v září šestiletou experimentální obnovu středověké věže Jakobínka hradu Rožmberk nad Vltavou. Věž opravují pomocí repliky středověkého jeřábu vyrobeného podle skic Leonarda da Vinciho, od jehož smrti včera uplynulo 500 let. Náklady na obnovu jsou od roku 2013 téměř 12 milionů korun. Věž turistům památkáři zpřístupní na jaře 2020.

Jeřáb váží 3,8 tuny. Autorem je tesařský mistr Petr Růžička, stroj vyráběli tři tesaři šest měsíců, použili 9,5 metru krychlových dřeva. Náklady byly 2,3 milionu korun. „Jde o jediný plně funkční stavební stroj inspirovaný skicami Leonarda da Vinciho na území Evropy,“ uvedl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec. Replika je 14 metrů dlouhá a sedm metrů vysoká.

Stavba jeřábu začala na věži na podzim 2017, na jaře 2018 ho památkáři zprovoznili. Je na vrcholu věže, dopravil asi 15 tun materiálu, ještě musí dopravit dalších deset tun. Jeřáb je dvourychlostní a sestrojen tak, aby bezpečně zvedl břemeno vážící do 500 kilogramů, a to pomocí chůze člověka, který váží alespoň 70 kilogramů. Jeden zdvih trvá průměrně sedm minut.

Na věži začala naplno stavební sezona. Památkáři sestavili krov, dotesané jsou kamenné podpěry nazývané krakorce. Památkáři po zimě vyzkoušeli jeřáb v zátěži a zprovoznili ho, řekl stavební technik památkářů David Říha. Začíná příprava na montáž šindelové střechy, pak památkáři dokončí kamenické práce. V dílnách připravují tesaři dřevěný ochoz, který památkáři usadí na krakorce a bude sloužit jako vyhlídka.

Zvedací zařízení jeřábu obsluhují tři lidé. První ovládá chůzí poběžné kolo, druhý jistí kolo zvenčí a když se přeruší navíjení, uvazuje kolo ke konstrukci kozy. Třetí pomáhá druhému otáčet zvedací zařízení a obsluhuje pákové kolo. „Při šlapání v kole jeřábu se střídali dva stálí brigádníci, z toho byla jedna dívka, a příležitostně 12 dobrovolníků,“ řekla mluvčí.

Jeřáb je hlavně ze smrkového dřeva z místních lesů. Konstrukci vytesali lidé sekyrami. Ke konzervaci dřeviny se používá tvaroh, k mazání i sádlo.

Hrad Rožmberk z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců Rožmberků. Jde o komplex původně dvou hradů. O stáří věže Jakobínka odborníci diskutují. Někteří se domnívají, že je z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až zkraje 16. století. Věž památkáři převzali v dezolátním stavu v roce 2012 od České pošty.

Autoři | Foto hrad-rozmberk.cz

Štítky ČR, památky, Rožmberk nad Vltavou, památková péče, hrad, jeřáb, Hrad Rožmberk, Leonardo da Vinci, Evropa, Petr Růžička, Česká pošta, Vítkovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři letos dokončí obnovu středověké věže hradu Rožmberk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.