Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Města a obce mohou po celý květen žádat o grant na výsadbu stromů

Města a obce, které chtějí na podzim sázet stromy a dřeviny, mohou opět o finanční podporu požádat Nadaci ČEZ. Ta v rámci druhého kola grantového řízení Stromy 2019 může přispět částkou až 150 tisíc korun. Žádosti se podávají elektronicky a uzávěrka pro podzimní kolo výsadby je do konce května. Jen na jarní výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou přes 2,9 miliónů korun.

Žádat mohou i města a obce, kterým nebyl schválen nadační příspěvek v letošním prvním kole. V rámci jarního kola Nadace ČEZ podpořila částkou 2 970 691 korun výsadbu na 25 místech v celé republice. Celkově pak díky energetické nadaci například lípy, habry, jabloně, či třeba keřové růže už osm let zapouštějí kořeny v obydlených místech i volné krajině.

„Doposud bylo podpořeno 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí zasadili 92 125 stromů a další zeleně. Těší nás, že jim můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emisí CO2 a dalších škodlivých látek,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Jeden strom za svůj život z atmosféry odebere přibližně jednu tunu CO2.  Vhodně umístěná je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.

Autoři | Foto Petr Pokorný

Štítky stromy, ČEZ, podpora, strom

Města a obce mohou po celý květen žádat o grant na výsadbu stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.