Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na sociální služby chybí v Budějcích 44 milionů korun. Město chce do sektoru poslat víc peněz

Terénní služby nebo například neziskové organizace. Na tyto sektory sociálních služeb chybí ve městě nejvíce peněz. Jedním z důvodů je například navyšování platů. Město se do nich proto rozhodlo investovat téměř dvojnásobnou částku, než kterou standardně přispívá. Návrh ale ještě musí projednat zastupitelstvo.

 „V současné chvíli je deficit financování sociálních služeb v rámci jižních Čech poměrně významný. Na úrovni Českých Budějovic to vychází po přepočítání na více než 44 milionů korun oproti žádostem,“ vysvětluje náměstek primátora Viktor Vojtko.

Deficit vzniknul podle Vojtka hned z několika důvodů. Jedním z nich je například navyšování platů v sektoru sociálních služeb. „Z toho důvodu bylo množství peněz, které ministerstvo uvolnilo, nedostačující,“ popisuje Vojtko. Dále se na finanční stránce podepsalo také rozšíření sítě poskytovatelů sociálních služeb, čímž došlo k dalšímu rozmělnění peněz, které měly organizacím putovat. Vše je také spojené se zvyšující se poptávkou po sociálních službách.

Situace je podle náměstka Vojtka vážná a není jasné, kolik dalších prostředků bude moct uvolnit Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Rozhodli jsme se proto podpořit hlavně terénní služby a neziskové organizace dalšími 7 a půl miliony korun na letošní rok,“ řekl Vojtko.

Právě tyto dva sektory totiž pocítily největší krácení financí. Jejich výpadek by byl přitom podle Vojtka alarmující. „Už teď máme obrovské množství žádostí z domovů pro seniory, které nejsme schopni uspokojit. Kdyby nám vypadli i ti, kteří za lidmi dojíždějí domů a pomáhají jim, nevím, jak bychom to zvládli,“ dodává náměstek.

O návrhu ale ještě musí jednat zastupitelstvo města.

Foto Jana Kroneislová

Štítky sociální služby, město, peníze, deficit, České Budějovice, Viktor Vojtko, Jihočeský kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Na sociální služby chybí v Budějcích 44 milionů korun. Město chce do sektoru poslat víc peněz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.