Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Soud opět neuznal výsledek voleb ve Strakonicích

Obecní volby ve Strakonicích jsou neplatné, rozhodl už podruhé krajský soud v Českých Budějovicích. Důvodem je narušení předvolební kampaně vítěznou Strakonickou Veřejností. Proti dnešnímu rozhodnutí může opět Strakonická Veřejnost podat ústavní stížnost.

„Přemýšlíme o tom. Ale máme obavy, že ať případné volby dopadnou jakkoliv, tak se zase někdo odvolá, zase někdo podá stížnost a zase to bude zdržovat. To zdržování je úmyslné a vede jen k tomu, aby město bylo paralyzované,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička. Dodal, že Strakonická Veřejnost se o dalším postupu poradí s právníky.

Stejný verdikt oznámil soud loni na podzim a tehdy Strakonická veřejnost ústavní stížnost podala. Ústavní soud pak věc krajskému soudu a vrátil a uložil mu, ať lépe odůvodní míru, v jaké mohlo narušení politické soutěže ovlivnit výsledek voleb a rozdělení mandátů.

Kvůli neuznanému výsledku voleb ve Strakonicích od loňských říjnových voleb nezasedlo zastupitelstvo. Město vede pouze rada se starostou a hospodaří s omezenými rozhodovacími možnostmi a pouze na základě rozpočtového provizoria.

Strakonická Veřejnost loni ve volbách získala 51,1 procenta hlasů. Stížnost na výsledek vzápětí podal kandidát do zastupitelstva za Změnu pro Strakonice Karel Janský. Poukazoval na to, že Strakonická Veřejnost byla v kampani zvýhodněna v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

Podle předsedkyně senátu českobudějovického krajského soudu Terezy Kučerové už ÚS v dubnovém rozhodnutí potvrdil, že ve Strakonicích byla omezována politická soutěž. Ale ÚS poukazoval na to, že v původním verdiktu krajského soudu chybí odůvodnění o ovlivnění volebních výsledků, které vzniklo na základě narušení kampaně. „My jsme teď měli dokázat, že tyto konstatované a prokázané vady volebního procesu měly hrubý vliv na volební výsledek, což v odůvodnění konstatujeme,“ řekla Kučerová.

V podzimních volbách ve Strakonicích zůstaly ANO, KDU-ČSL a Změna pro Strakonice těsně pod pětiprocentním ziskem potřebným pro zisk mandátu. Vzhledem k tomu se přerozdělování křesel v zastupitelstvu týkalo jen čtyř politických subjektů. A Strakonická Veřejnost získala 16 z 21 mandátů. Pokud by se do zastupitelstva dostalo více stran, byl by přepočet mandátů jiný a nezajistil by Strakonické Veřejnosti takový zisk. „V návaznosti na uvedené si soud položil zásadní otázku… a sice zda by se občan Strakonic rozhodl pro jinou volbu, pokud by měl v rámci předvolební kampaně možnost seznámit se s volební kampaní i jiné politické strany než pouze Strakonické Veřejnosti,“ stojí v odůvodnění soudu.

Senát také uvedl, že si vyžádal od strakonického městského úřadu volební lístky k přezkoumání. Radnice je však nedodala, protože je 16. ledna skartovala, neboť to podle ní vyžaduje vyhláška ministerstva vnitra. Soud však poznamenal, že zničení lístku v době, kdy stížnost na výsledek prověřoval Ústavní soud, považuje za strany strakonického městského úřadu za účelové.

Českobudějovický krajský soud vyvěsil rozhodnutí o strakonických volbách na úřední desku dnes dopoledne. Odůvodnění usnesení má 55 stran a více než dvě stě bodů.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky správa, soud, volby, Strakonice, výsledky voleb, politická kampaň, České Budějovice, Ústavní soud České republiky, Tereza Kučerová, Senát Parlamentu ČR, Karel Janský, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud opět neuznal výsledek voleb ve Strakonicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.