Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: V srdci římovské přehrady

Ten čas tak hrozně letí! Uvědomuji si to vždy, když sedám k počítači a začínám psát další díl našeho seriálu. Říkám si - „už zase uteklo 14 dní“.

Tento díl vznikl díky Tomáši Hobizalovi, který nás vytáhl mimo naše město. Společně jsme navštívili úpravnu pitné vody Plav a římovskou přehradu.  Vždycky jsem si myslel, že Římov zásobuje vodou pouze Budějovice. Tak tomu ale vůbec není. Bez římovské přehrady by nemělo co pít více než 350 000 lidí z našeho kraje. Teď jsem si trochu „zadramatizoval“, protože samozřejmě existují i lokální prameny, které by asi dokázaly v nějakém omezeném režimu tento zdroj nahradit. Římovská přehrada napájí třeba i Milevsko, a než voda takovou dálku doteče, stráví v potrubí více než 10 dní.

Nikdy jsem se o vodu moc nezajímal, proto jsem byl v plavské úpravně překvapen složitostí celého procesu a i velikostí areálu. Nejsem schopen vám přiblížit v tomto krátkém článku celý technologický proces přeměny vody z Malše na vodu pitnou. Když jsme ale odcházeli, měl jsem jistotu, že jsme ve správných rukou, a že k nám domů přichází jen kvalitní a čistá tekutina.  Všechno hlídají čidla, senzory, kamery, lidé dělají rozbory - prostě vše je pod dohledem. Navíc vše kontrolují i ryby, které jsou v akváriích umístěných v centrálním velíně.  Je k nim přiváděna přírodní, neupravená voda přímo z římovské nádrže. Pokud by v ní bylo něco špatného, tak by hned na tuto skutečnost pstruzi a siveni zareagovali. Obsluha tedy nesleduje jen monitory a budíky, ale občas se musí podívat i do akvária, jestli jsou ryby spokojené.

Z Plava jsme se přesunuli na římovskou přehradu. Římov mám rád, často ho navštěvuji. Vzpomínám si, jak jsem před rokem 1978 chodil okolo Malše v místech, která jsou nyní zaplavená vodou a tatínek, místní rodák, mi říkal: „Dobře si to tady zapamatuj. Jsi tu naposled“. A měl samozřejmě pravdu.

Nebudu vás unavovat technickými údaji, spíš vám napíši, co mne zaujalo nejvíce. Samozřejmě to je v prvé řadě určitá tajemnost prostor uvnitř hráze. Tu si můžete prohlédnout na Milanových fotkách. Voda, která se osmikilometrovým potrubím odvádí do Plava, se může odebírat v různých hloubkách, podle toho, kde je zrovna nejkvalitnější. K tomu účelu slouží šachta, která má pět různě vysoko položených ovladatelných nasávacích otvorů o velikosti 1,3m x 1,3m. Obdobná šachta slouží i pro výpusť vody, která odchází původním korytem řeky okolo Římova do Budějovic. Zde se naopak hledá voda, která je nejméně vhodná pro přeměnu na pitnou. Ta se přednostně vypouští, aby jí bylo v přehradě co nejméně. Prostě to mají chytře vymyšlené. Abych vás na závěr ještě uklidnil, vody je v římovské přehradě dostatek. Zde zatím krizový stav nehrozí.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, Římov, přehrada, České Budějovice, Plav, Malše, Milevsko

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: V srdci římovské přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.