Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Letiště České Budějovice by mohlo mít obchodní zónu i parkoviště kamionů

V areálu budějckého letiště by mohly vzniknout obchodní zóna i parkoviště pro 97 kamionů. Víceúčelové centrum služeb pro veřejnost a tranzitní dopravu by mělo být napojené na silnici I/3. Investiční zámě projednali krajští radní, schválit ho ještě musí zastupitelé na svém jednání příští týden. Výši investice kraj neuvedl.

Záměr je zatím ve fázi projektové přípravy. Zahrnuje parkoviště pro kamiony, ubytovací zařízení, které by mohlo sloužit i jako letištní hotel. V části areálu by mohla být obchodně-administrativní zóna včetně rychlého občerstvení. Uvnitř by mělo být i krajské školní hospodářství. Koncepci navrhla architektonická kancelář Brůha a Krampera. Plány ale musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. 

ČTĚTE TAKÉ: Hry o krajské pozemky. Bez jejich využití bude Letiště České Budějovice ztrátové

Příští týden bude na letišti otevřen nový terminál. Ukončena tím bude druhá etapa modernizace. Náklady na stavbu terminálu byly přes 400 milionů korun.

Podle představ kraje by se mělo z jihu létat v roce 2020. Investorem nového terminálu, světelné navigace, radionavigace a většího stání pro letadla je kraj. Modernizace, která začala loni, navazuje na první etapu z roku 2010, do které kraj investoval 110 milionů korun. Ve firmě Jihočeské letiště má kraj padesátiprocentní podíl, druhou polovinu drží město České Budějovice.

Jihočeské letiště je nyní v provozu bez světelné navigace i radionavigace, pouze za viditelnosti ve dne. Počet pohybů - vzletů a přistání - byl loni 5929, od září 2018 se kvůli stavbě nelétá.

Autoři | Foto Facebook Letiště České Budějovice

Štítky letiště, novniky, Planá, České Budějovice, Letiště České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště České Budějovice by mohlo mít obchodní zónu i parkoviště kamionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.