Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tropické počasí je u konce. Čechy zasáhnou silné bouřky

Vlnu veder vystřídají v Česku velmi silné bouřky. Doprovázet je mohou i kroupy o velikosti dvou centimetrů a vítr s nárazy o rychlosti až 90 kilometrů. Na jihu Čech je v platnosti výstraha proti silným bouřkám, vysokým teplotám, ale také možnosti tvorby požárů.

S postupem studené fronty se mohou během dne vyskytnout na jihu a východě Čech silné a velmi silné bouřky. Doprovodit je může silný vítr a kroupy, které by mohly být větší než dva centimetry. „V přívalových deštích může napršet kolem 40 milimetrů srážek,“ uvedl ČHMÚ.

Po bouřkách by se do Čech mělo vrátit letní počasí. Teploty ale nebudou dosahovat tropických hodnot a zastavit by se měly na příjemných 25 stupních.

Vedro může znamenat velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více pít zejména neslazené nealkoholické nápoje. Je vhodné také omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a nenechávat děti a zvířata v zaparkovaných autech.

V souvislosti s bouřkami by si lidé podle meteorologů měli dát pozor na možné zatopení níže položených míst a rozvodnění malých toků. Na pozoru by se měli mít i před pády stromů a větví a před blesky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, výstraha, bouřka, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Tropické počasí je u konce. Čechy zasáhnou silné bouřky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.