Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obec Stožec obnovuje křížovou cestu ke zdejší kapli

Stožec na Prachaticku zahájil obnovu křížové cestu, která kdysi vedla k místní kapli. Trasa má 14 zastavení a na každé z nich přispěl dárce. Každý donátor věnoval obnově 14 tisíc korun, projekt významně podpořila obec Stožec. Křížová cesta, která vede územím šumavského národního parku až do Stožeckého pralesa, bude slavnostně posvěcena 18. srpna, kdy se koná v místní kapli mše při příležitosti stožecké poutě.

„Pro návštěvníky může být křížová cesta povzbuzením pro chladné lidské srdce. A protože je tato křížová cesta jsou nádherně umělecky zpracovaná, je to i taková galerie krásných obrazů," uvedl duchovní správce Stožecké kaple Karel Falář. Dřevěná Mariánské kaple, k níž křížová cesta vede, patří mezi památky lidové architektury šumavského regionu. Její vznik je opředen pověstmi sahajícími do 17. století.

Ke Stožecké kapli vedly původně tři křížové cesty. Ze Stožce, z Českých Žlebů a z Dobré. Současná křížová cesta kopíruje jednu z nich. 18. srpna ve 13:00 hodin se sejdou všichni zájemci na křižovatce lesních cest z Dobré, Českých Žlebů a Stožce. „Zde shrneme historii i okolnosti obnovy křížové cesty a také proběhne žehnací modlitba. Po ní bude následovat putování po jednotlivých zastaveních a pobožnost, která se zakončí u Stožecké kaple. Tam pak bude následovat od zhruba 15:00 hodin poutní mše svatá pod širým nebem,“ doplnil Falář.

Obrazy pro křížovou cestu namalovala restaurátorka Mirka Fridrichová-Kunešová. „Stožec je v mých očích trefpunkt česko-německé vzájemnosti. Stožecká křížová cesta je moje srdeční záležitost,“ uvedla. Zastavení křížové cesty namalovala na kovové desky. Každý obraz se přitom skládá asi ze sedmi vrstev. „To proto, že tahle technologie je velice trvanlivá. Při střídání teplot se kov rozpíná, nebo smršťuje a malba ho musí následovat, aby nepopraskala,“ vysvětluje.

Podle starosty Stožce Miroslava Karabce může křížová cesta do obce přitáhnout více turistů. „Stožecká kaple byla odjakživa duchovním centrem kraje, místem, kam mířily kroky poutníků z Čech i nedalekého Bavorska. Nová křížová cesta, která je doslova duchovním kulturním dílem, atraktivitu naší obce jenom podtrhuje" řekl starosta. 

Tisková zpráva

Štítky Stožec, křížová cesta, výlet, kaple, okres Prachatice, Národní park Šumava, Mariánská kaple, Česko, Bavorsko

Obec Stožec obnovuje křížovou cestu ke zdejší kapli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.