Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeští hasiči už pátým rokem učí děti, jak se chovat v krizových situacích

Den bezpečnosti s hasiči je projekt jihočeských hasičů, který se zaměřuje na děti mateřských, základních a středních škol. Snaží se je naučit, jak se chovat při požárech, povodních nebo nehodě. V obcích kolem elektrárny Temelín projekt pokračuje už pátým rokem.

Projekt Den bezpečnosti s hasiči se zaměřuje na děti předškolního a školního věku. „Cílem je hravou formou seznámit děti s pojmy jako je varování, evakuace či ukrytí. Projekt, svým rozsahem v České republice jedinečný, finančně podporuje Nadace ČEZ,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Akce se během května a června konala na Střední škole v Hněvkovicích a v Základní škole v Týně nad Vltavou. Děti se během projektu dozvěděly, jak se chovat při požáru, povodních nebo nehodě. Učily se, jak postupovat ve chvíli, kdy je potřeba se ukrýt nebo evakuovat, jak rozeznat ty, kteří jim pomáhají. Poprvé si také všichni včetně pedagogů vyzkoušeli novinku - použití vodních hasicích přístrojů na přenosném trenažeru požáru. Děti získaly přehled o možných mimořádných událostech nebo rizicích běžného života. Zábavnou formou se prakticky naučily nejen ochránit samy sebe a své blízké před hrozícím nebezpečím, ale také o pomoc požádat.

„Projektem reagujeme na hrozby a rizika, jejichž počet bohužel v poslední době neklesá. Přitom lidé velmi často nevědí, jak se chovat. Zaměřujeme naši výuku už na děti, a to nejen na základní a střední školy, ale také na školky. I naše nejmenší učíme například, jak rozlišit hasiče, policisty, nebo záchranáře, případně co dělat, když uslyší zaznít sirénu,“ upřesňuje význam projektu Vratislav Malý z krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje.

Hasiči se v letošním roce setkali s více než pěti stovkami dětí. Projekt předpokládá, že postupně by se mělo dostat na všechny školy v zóně havarijního plánování Jaderné elektrárny Temelín. „Nejde jen o možnou událost na jaderce. I u nás je daleko větším nebezpečím třeba oheň nebo velká voda. Takže tuto aktivitu velmi vítáme,“ komentovali ředitelé navštívených škol.

Foto hzsjk.cz

Štítky hasiči, děti, prevence, krize, nebezpečí, projekt, požár, střední škola, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Česko, Hněvkovice, Týn nad Vltavou

Jihočeští hasiči už pátým rokem učí děti, jak se chovat v krizových situacích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.