Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihočeský kraj potrápily tropické dny, nebezpečí požárů stále trvá

Jihočeský kraj v minulých dnech zasáhla vlna veder, kdy se teploty často pohybovaly vysoko nad 30 stupňů Celsia. S horkým a suchým počasím se tak pravidelně zvyšuje i počet požárů, ke kterým vyjíždějí jednotky hasičů. Výstraha před nebezpečím požárů stále trvá.

V prvním červencovém týdnu hasiči evidují 39 požárů, z toho 28 tvoří požáry trav, strnišť, lesů či lesní hrabanky. V porovnání se začátkem loňských letních prázdnin se jedná o výrazný nárůst. Ve stejném týdnu roku 2018 jsme zasahovali „pouze“ u 11 požárů porostů.

Nejzávažnější požáry, které jihočeští hasiči v uplynulých dnech řešili:

  • 3. červenec - požár traktoru v obci Přídolí na Českokrumlovsku – požár v plném rozsahu, zasahovaly tři jednotky. Vzniklá škoda je 500 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada
  • 3. červenec – požár lesa a lesní hrabanky u Kamenného Malíkova – požár na ploše přibližně 200 x 40 metrů. Na místě  zasahovaly  čtyři jednotky. Požár je beze škody.
  • 5. červenec – požár stohu a strniště u Pamětic, zasahovalo 8 jednotek, uchráněn kravín, vzniklá škoda je 200 tisíc korun.
  • 5. červenec – požár nakladače a stohu slámy ve Veselí nad Lužnicí. Zasahovaly tři jednotky, škoda je 330 tisíc korun.
  • 6. červenec – požár kombajnu a strniště u Křenovic. Požár na ploše přibližně 200 x 100 metrů, kombajn zasažen z více než poloviny. Zasahovaly tři jednotky. Škoda je milion korun.

I když teploty nemají být tento týden nějak extrémní, výstraha před nebezpečím požárů stále trvá. V případě nedodržení zásad požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, mohou být lidé postiženi pokutou až do výše 20 tisíc korun. Pokud svým jednáním způsobí požár, mohou dostat pokutu až ve výši 25 tisíc korun.

„Zákon o požární ochraně hovoří v tomto případě jasně – fyzické osoby, ale také právnické či podnikající fyzické osoby jsou při spalování hořlavých látek na volném prostranství povinny učinit odpovídající opatření proti vzniku a šíření požáru. Jinak řečeno, zabezpečit vše tak, aby se spalování nevymklo kontrole a nevznikl z něj požár,“ upřesnila tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů. 

Autoři | Foto hzsjck.cz

Štítky požáry, horko, nebezpečí, škody, hasiči, požár, Jihočeský kraj, okres Český Krumlov, Přídolí, Kamenný Malíkov

Jihočeský kraj potrápily tropické dny, nebezpečí požárů stále trvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.