Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za alkohol a cigarety si možná připlatíme. Sněmovna podpořila zvýšení daní

Spotřební daně z lihu, cigaret a dalších tabákových výrobků se zřejmě zvýší. Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní daňový balíček, který zvyšuje i další daně, například z hazardních her. Jako hlavní cíl předkladatelé uvádějí omezení dostupnosti cigaret a alkoholu. Opoziční poslanci však vládu obviňují, že pouze zvyšuje daně a hledá peníze do rozpočtu.

Například poslanci ODS poukazovali přímo na návrh zákona, který zní "Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů". "Není pravda, že tato nebo bývalá vláda daně nesnižovaly," reagovala na výtky o zvyšování daní ministryně financí Alena Schillerová. Uvedla, že od roku 2015 do letošního roku snížily vlády daně téměř o sto miliard a další snížení je součástí novely zákona o EET, kterou Sněmovna schválila.

Jak již v úterý řekla ministryně financí Alena Schillerová, hlavním cílem předlohy je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a omezit škodlivé společenské dopady. Argumentovala také tím, že v důsledku růstu životní úrovně jsou cigarety i lihoviny dostupnější.

V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 korun. Unie výrobců lihovin již dříve uvedla, že v takovém případě by láhev alkoholu zdražila o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká. Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly podle návrhu stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

U vyšší daně na cigarety a další tabákové výrobky odhaduje vláda celoroční přínos pro příští rok až 7,7 miliardy korun, pro rok 2021 až 9,2 miliardy korun. Vyšší daň z lihu by měla ročně vynést navíc kolem jedné miliardy korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky daně, alkohol, cigarety, zdražování, daň, cigareta, Alena Schillerová, ODS, Ministerstvo financí České republiky, EET

Za alkohol a cigarety si možná připlatíme. Sněmovna podpořila zvýšení daní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.