Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Čechách může být ve čtvrtek až 36 stupňů Celsia. Meteorologové vydali výstrahu

Teploty v části Čech mohou ve čtvrtek dosáhnout až 36 stupňů Celsia. Meteorologové proto vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Horko může podle nich poškodit i koleje. Dnes odpoledne budou teploty nižší, přesto ale na většině území přesáhnou 31 stupňů. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která se zvolna přesune nad Skandinávii. Nejvyšší teploty čekáme od středy na většině území s výjimkou severovýchodu a východu přes 31 °C, ve čtvrtek v části Čech až 36 °C," uvedli meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od čtvrtečního poledne do 21:00 v Praze a v krajích Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském a také v částech krajů Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického. Od čtvrtečního večera je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, která je na většině území vyhlášena rovněž dnes odpoledne.

Podle meteorologů jsou teploty výrazně přesahující 30 stupňů velmi vysokou zátěží na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by měli omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují omezit pohyb na přímém slunci, hodnoty UV indexu budou odpoledne velmi vysoké. Je proto vhodné nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a chránit pokožku.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných autech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, výstraha, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Skandinávie, střední Evropa, Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj

V Čechách může být ve čtvrtek až 36 stupňů Celsia. Meteorologové vydali výstrahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.