Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Česko zasáhnou silné bouře s krupobitím. Na jihu Čech platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí

Česko o víkendu zasáhnou silné bouře. Ojediněle je budou doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru až 90 kilometrů v hodině. Nejsilnější by bouře měly být dnes na jihozápadě země. Podle meteorologů se při silném dešti mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení níže položených míst nebo podemletí komunikací.

„Na jihovýchodě území se bouřky objeví už dnes ráno, během dne postupně i na ostatním území. Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během zítřejšího dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí,“ uvedli meteorologové.

V Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině platí výstraha před bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí od dnešních čtyř hodin ráno. V Plzeňském a Karlovarském kraji je stejná výstraha vyhlášená od poledne. Ve zbytku země platí o víkendu výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

V nejsilnějších bouřkách mohou nárazy větru lámat větve a vyvracet stromy. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ uvedl ČHMÚ. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky nebo volně položené předměty. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Řidiči musí být v bouřích opatrní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, bouřka, Jihočeský kraj, Zlínský kraj, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Karlovarský kraj

Česko zasáhnou silné bouře s krupobitím. Na jihu Čech platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.