Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Madetě stále chybí mléko, dodavatelům nabídne odkup jejich akcií

Největší česká mlékárna Madeta si zatím zajistila náhradních 110 tisíc litrů mléka poté, co od 1. července přišla o 200 tisíc litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které začalo víc dodávat do Německa. Některým dodavatelům nabídne Madeta své akcie, aby si s nimi zajistila stabilní obchodní vztah. Kvůli úbytku mléka od družstva JIH rostou mlékárně náklady na svoz, energie a vodu. Dnes to řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

Madeta má nově smlouvu s firmou Interlacto na rok a denní dodávky 50 tisíc litrů mléka denně. Další část vykrývá mlékem z volného trhu.

„Musíme přehodit investiční záměry a vstoupit do družstev, abychom si zajistili surovinu. Je to jediný možný postup,“ řekl Teplý. Některým zemědělcům již nabídl firemní akcie.

Část mléka chtěla Madeta z Moravy, dodávky tam zatím podle Teplého blokují platné smlouvy družstev s jinými odběrateli. Některé objednávky nezvládá Madeta vykrývat. Roste jí zájem o krémy lipánek a tvarohy, teď jich firma vyrobí 70 až 75 tun týdně. Madeta nyní vyrábí méně trvanlivého mléka, jejž loni v litrových krabicích vyrobila 97,5 milionu litrů. Před poklesem dodávek zpracovala Madeta denně 950 tisíc litrů mléka.

JIH kontroluje 16 procent českého trhu s mlékem, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů. Od července víc dodává mlékárně Goldsteig v německém Chamu, podle předsedy představenstva JIH Karla Bednáře kvůli vyšší výkupní ceně. Do Chamu dodává asi 650 tisíc litrů denně. S Madetou ještě JIH nepodepsal novou smlouvu, ale podle Teplého je připravená. Nově by měl JIH Madetě dodávat 450 tisíc litrů mléka denně. JIH má asi 190 členů - prvovýrobců.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky potraviny, chov, mléko, Madeta, České Budějovice, akcie, družstvo, Milan Teplý, Německo, Cham, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Madetě stále chybí mléko, dodavatelům nabídne odkup jejich akcií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.