Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Z chaty Mládí na Šumavě by měl být moderní resort. Záměr kraje se opozičním zastupitelům nelíbí

Zrekonstruovat chatu Mládí a předělat ji v moderní resort se saunovým světem. Takový záměr představila a schválila Rada kraje na svém posledním jednání. Opozičním zastupitelům se nelíbí, že tak rozhodla bez vědomí zastupitelstva. Kraj ale takové nařčení odmítá.

Chata Mládí je majetkem Jihočeského kraje. V minulosti se podle mluvčího kraje Radka Šímy objevily kvůli ztrátovosti objektu tendence, aby byla chata prodána. Tomu chtěl ale kraj zabránit a rozhodl si majetek ponechat. O objekt by se v tuto chvíli mělo starat Krajské školní hospodářství.

Na svém posledním jednání Rada kraje projednala a přijala záměr chatu zrekonstruovat a zmodernizovat. „Chceme tím především umožnit našim středním školám, aby tu mohly pořádat lyžařské kurzy za velmi příznivé ceny a v moderních prostorách,“ uvedl Šíma.

Přes léto by se měl objekt pronajímat i jiným návštěvníkům, kteří projevují o zdejší rekreaci zájem, a odrazuje je pouze špatný stav objektu. „Kraj, jako dobrý hospodář, samozřejmě usiluje o to, aby se peníze vynaložené na jeho rekonstrukci vrátily zpět do rozpočtu,“ dodal Šíma.

Z chaty by tak měl vzniknout penzion s nově vybudovanými bezbariérovými byty a apartmány. Navíc by mělo být plánováno rozšíření o saunový svět.

Opoziční zastupitelé se záměrem nesouhlasí. Považujeme tak rozsáhlou investici v desítkách milionů korun do takového typu objektu z veřejných peněz za nesmyslnou. Penzion se saunovým světem v této lokalitě považujeme za projekt, který nemá stavět krajský úřad, ale soukromý investor a provozovatel,“ vysvětlil Martin Kuba (ODS).

Investice v hodnotě několika desítek milionů korun měla být navíc projednána bez vědomí zastupitelstva. „Rada Jihočeského kraje rozhodla o poměrně zásadní investici do tohoto objektu a připravuje už projektovou dokumentaci. To vše, aniž by o tom jakkoli informovala krajské zastupitele. Z materiálů ze zasedání Rady kraje z 20. června jasně vyplývá, že radní schválili výběr dodavatele na zpracování projektové dokumentace na celkovou rekonstrukci a pro získání územního rozhodnutí a stavebního povolení nejen pro rekonstrukci, ale i pro přístavbu nové části objektu,“ popisuje Kuba.

Kraj ale nařčení o rozhodnutí bez vědomí zastupitelstva odmítá. Záměrem se zabývala poslední Rada kraje a vzhledem k potřebám našich středních škol jej podpořila. Záměr pochopitelně předloží k projednání Zastupitelstvu Jihočeského kraje. Bez jeho souhlasu nelze realizovat žádnou investiční akci,“ upozornil Šíma.

Zpracování projektové dokumentace by mělo kraj stát necelé čtyři miliony korun bez DPH. Samotná investice by měla vyjít na 76 milionů korun bez DPH.

Štítky Jihočeský kraj, investice, chata Mládí, opozice, chata, Šumava, projektová dokumentace, Krajské školní hospodářství, České Budějovice, U Zimního stadionu 1952/2, Martin Kuba, ODS, Kuba

Z chaty Mládí na Šumavě by měl být moderní resort. Záměr kraje se opozičním zastupitelům nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.