Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K otáčivému hledišti nesmí jezdit autobusy, senioři musí pěšky

Město Český Krumlov zakázalo vjezd autobusů nahoru k otáčivému hledišti v zámecké zahradě, kde hraje letní představení Jihočeské divadlo. Důvodem je špatný stav silnice. Její oprava by stála kolem 25 milionů a byla by složitá, město ji zatím neplánuje. Divadlu chodí stížnosti diváků, senioři a lidé s postižením musí do kopce chodit pěšky nebo si najímají taxi. Zda se situace změní příští sezonu, není jisté.

Otáčivé hlediště přilákalo letos přes 57 tisíc diváků, meziročně o tisíc více. Tržby ze vstupného budou asi 43 milionů korun. Točna přináší divadlu, jež slaví 100 let, čtyři pětiny tržeb, které jsou 54 milionů korun ročně.

„Zákaz je pro nás velká komplikace. Nemalá část vstupenek je prodaná přes hromadné objednávky, silnice, která vede nahoru, není kvalitní, tak lidé chodí pěšky, nad šest tun tam nic neprojede. Senioři, kteří přijedou s cestovkou, tak musí vystoupit dole, měli jsme i zájezd handicapovaných, pronajali si taxíky. Je to naprosto zoufalé,“ řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Jeden z majitelů pozemků u točny poslal policii stížnost, že silnice je ve špatném stavu a nebezpečná. Policie radnici nařídila, ať doplní zrcadla u jedné zatáčky, přidá svodidla, rozšíří silnici nebo vybuduje výhybny. Do té doby tam tyto autobusy nesmí jezdit, řekl starosta Českého Krumlova Dalibor Carda.

„Je třeba, abychom našli prostředky, jak ulici opravit. Do příští sezony to nestihneme. Doplnit svodidla je velmi komplikované. Je tam potok, ostrý sráz, nebezpečí, že by se to mohlo utrhnout. Největší problém je, že v sousedství silnice jsou soukromé pozemky, i toho stěžovatele. Možná, že i kvůli tomu to udělal, abychom si ho od něj museli koupit,“ řekl starosta.

Jedním z řešení podle něj je, že se dolů a nahoru umístí semafory, a provoz bude kyvadlový. Divadlo s městem jedná, dostává i divácké stížnosti. Zákaz pro autobusy komplikuje i evakuační plán divadla.

„Když jde bouřka, je cílem dostat lidi ven ze zahrady, protože jsou tam velké, staré stromy, může spadnout větev, uhodit blesk. Bylo normální, že měli venku autobusy. Když dnes přijede zájezd seniorů, kteří mají autobus zaparkovaný dole, my se k nim zachováme tak, že je vyženeme na parkoviště. Snažíme se dělat co nejlepší inscenace, ale ta služba kolem je tristní, naprosto šílená. Zázemí je na úrovni roku 1958,“ řekl Průdek.

V roce 2020 přinese sezona na točně dvě premiéry. Činohru Da Vinci, kterou zrežíruje Petr Zelenka, a rodinné představení od bratří Formanů.

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky divadlo, správa, doprava, Český Krumlov, silnice, hlediště, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K otáčivému hledišti nesmí jezdit autobusy, senioři musí pěšky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.