Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakoničtí vojáci během cvičení v Boleticích ladí taktické postupy a zdokonalují se v boji se vzdušným protivníkem

Sladit standardní operační postupy, zdokonalit se v boji se vzdušným protivníkem, ale i simulovat pozemní cíle pro předsunuté letecké návodčí. To vše je úkolem osmi desítek příslušníků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic, kteří se v těchto dnech ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice účastní taktického cvičení Red Dwarf.

Cvičí zde jednotka, vyzbrojená protiletadlovým raketovým systémem 2K12 KUB, která je doplněná o místo velení a řízení palby. Výcvik absolvují také osádky bojových vozidel S-10M2D a družstva vzdušného průzkumu.

Kubáci sjednocují postupy

„Jedná se o první ze série cvičení, při kterých chceme optimalizovat a sjednotit standardní operační postupy v důsledku změn, které nastaly v tabulkových počtech a organickém složení jednotek u 251. protiletadlového raketového oddílu,“ uvedl nadporučík Petr Michek, který řídí cvičení strakonických protiletadlovců.

Činnost vojáků tak probíhá pod dohledem příslušníků skupiny bojové přípravy, kteří pro velitele baterií, čet a družstev připravili takzvaná instrukčně-metodická zaměstnání. Jejich cílem je sladit jednotky tak, aby všechny protiletadlové baterie 2K12 KUB používaly při bojové činnosti stejné postupy.

Bojová vozidla simulují pozemní cíle

Ve vojenském prostoru na Českokrumlovsku cvičí také vojáci z 252. protiletadlového raketového oddílu. Osádky bojových vozidel S-10M2D působí ve prospěch předsunutých leteckých návodčích, kteří se v těchto dnech účastní mezinárodního cvičení Ample Strike. Bojová vozidla simulují při výcviku leteckých návodčích pozemní cíle.

„Intenzivní letové úsilí, které probíhá v rámci mezinárodního cvičení Ample Strike 2019, využíváme dále pro zdokonalení operátorů v zachytávání vzdušných cílů. Součástí druhého týdne cvičení je i výcvik a kontrolní cvičení řidičů bojových vozidel,“ doplnil rotmistr Ivo Langhammer, který v Boleticích dohlíží na výcvik jednotky vyzbrojené protiletadlovým systémem S-10M2D.

Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky vojáci, cvičení, Boletice, bojové vozidlo, Strakonice, Kuba

Strakoničtí vojáci během cvičení v Boleticích ladí taktické postupy  a zdokonalují se v boji se vzdušným protivníkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.