Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ahoj Việt Nam je za dveřmi. Těšte se na vietnamské draky a jídlo

Druhý ročník kulturně gastronomického festivalu Ahoj Việt Nam se uskuteční již tuto sobotu na českobudějovickém náměstí. Přinášíme vám výběr toho nejlepšího z programu, ve kterém se to jen hemží tradičními kroji, tanci a jídlem! Zábavu si najde každý, malý i velký, a ještě se dozví něco o historii a kultuře Vietnamu.

Začínáme s drakem

Hned na úvod celého festivalu si organizátoři připravili atrakci, která se opravdu jen tak nevidí. Většinou tedy jen jednou ročně při vítání nového lunárního roku. Jedná se o známé dračí tance. Vietnamci věří, že přinášejí štěstí při zahájení čehokoliv nového, včetně tohoto festivalu.

Na draky na pódiu naváže zajímavá manželská diskuze. Ne ledajaká, s návštěvníky bude diskutovat česko-vietnamský manželský pár žijící v Českých Budějovicích, a to o společném soužití i lásce dvou odlišných kultur.

Ahoj, vaření! Ahoj, banáne!

V půl druhé připadne stage šéfkuchaři Jiřímu Lhotovi. Jeho živou show si užijí děti i dospělí, ochutnají fusion české a vietnamské kuchyně, například Suchou kulajdu nebo Pošírovaného kapra na modro.

Čtvrt hodinu po třetí hodině odpolední se na pódiu představí blogerka Dương Nguyễn Jirásková, která pohovoří o tom, jaké bylo psát knihu o Vietnamce v Čechách (je autorkou knihy Banánové dítě aneb Vietnamka v české džungli), i o životě s českým manželem.

Půl hodinu po čtvrté hodině se pak budějické náměstí zaplní tradičními vietnamskými kroji, které budou v rovných pět následovány přednáškou cestovatele a entomologa Jaroslava Picky.

Je libo vlastní vějíř?

Abychom nezůstávali jen u pódiových vystoupení. V rámci festivalu se návštěvníkům taktéž nabízí možnost okusit kus z Vietnamu na vlastní kůži! Můžete si namalovat vlastní vějíř či sádrovou sošku, dětem se jistě zalíbí přetahování lanem či vietnamské tradiční hry s hůlkami.

A něco na zub?

Pro úplnost, jelikož Ahoj Việt Nam ukazuje, jak se vietnamská kuchyně vmísila do chutí českých labužníků, uvádíme výběr z nabízených pokrmů.

Bún chả – grilované vepřové s rýžovými nudlemi bún, salátem s bylinkami a zálivkou nước chấm.
Polévka phở s širokými rýžovými nudlemi a variantou hovězího, kuřecího a možná krevetového masa, které je ve Vietnamu nyní novinka.
Bún bò nam bộ – rýžové nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek celé zalité zálivkou nước chấm.
Bún chả lá lốt – karbanátky zabalené v beletovém listu, podávané s rýžovými nudlemi a zálivkou.
Vietnamská bageta Banh mì s hovězím masem nebo ve vegetariánské verzi s omeletou.

Těšit se můžete na tradiční jarní i letní závitky a speciální food stánek – Hoangův Bar, který nabízí vietnamská piva a exotické drinky, jako je např. kořeněné mango, liči, yuzu a mléčné matcha čaje s variací příchutí.

Už se vám sbíhají sliny a chcete vyrazit? Tým Ahoj Việt Nam se na vás těší 21. září na náměstí Přemysla Otakara II., sebou vezměte přátele i děti a peníze na vstupné nechte doma.

Tisková zpráva

Štítky Ahoj Việt Nam, festival, Vietnam, jídlo, gastronomie, vietnamská kuchyně, bylinky, hovězí maso, kultura, banán, čaj, maso, zelenina, nápoj

Ahoj Việt Nam je za dveřmi. Těšte se na vietnamské draky a jídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.