Druhý ročník kulturně gastronomického festivalu Ahoj Việt Nam se uskuteční již tuto sobotu na českobudějovickém náměstí. Přinášíme vám výběr toho nejlepšího z programu, ve kterém se to jen hemží tradičními kroji, tanci a jídlem! Zábavu si najde každý, malý i velký, a ještě se dozví něco o historii a kultuře Vietnamu.
Hned na úvod celého festivalu si organizátoři připravili atrakci, která se opravdu jen tak nevidí. Většinou tedy jen jednou ročně při vítání nového lunárního roku. Jedná se o známé dračí tance. Vietnamci věří, že přinášejí štěstí při zahájení čehokoliv nového, včetně tohoto festivalu.
Na draky na pódiu naváže zajímavá manželská diskuze. Ne ledajaká, s návštěvníky bude diskutovat česko-vietnamský manželský pár žijící v Českých Budějovicích, a to o společném soužití i lásce dvou odlišných kultur.
V půl druhé připadne stage šéfkuchaři Jiřímu Lhotovi. Jeho živou show si užijí děti i dospělí, ochutnají fusion české a vietnamské kuchyně, například Suchou kulajdu nebo Pošírovaného kapra na modro.
Čtvrt hodinu po třetí hodině odpolední se na pódiu představí blogerka Dương Nguyễn Jirásková, která pohovoří o tom, jaké bylo psát knihu o Vietnamce v Čechách (je autorkou knihy Banánové dítě aneb Vietnamka v české džungli), i o životě s českým manželem.
Půl hodinu po čtvrté hodině se pak budějické náměstí zaplní tradičními vietnamskými kroji, které budou v rovných pět následovány přednáškou cestovatele a entomologa Jaroslava Picky.
Abychom nezůstávali jen u pódiových vystoupení. V rámci festivalu se návštěvníkům taktéž nabízí možnost okusit kus z Vietnamu na vlastní kůži! Můžete si namalovat vlastní vějíř či sádrovou sošku, dětem se jistě zalíbí přetahování lanem či vietnamské tradiční hry s hůlkami.
Pro úplnost, jelikož Ahoj Việt Nam ukazuje, jak se vietnamská kuchyně vmísila do chutí českých labužníků, uvádíme výběr z nabízených pokrmů.
Bún chả – grilované vepřové s rýžovými nudlemi bún, salátem s bylinkami a zálivkou nước chấm.
Polévka phở s širokými rýžovými nudlemi a variantou hovězího, kuřecího a možná krevetového masa, které je ve Vietnamu nyní novinka.
Bún bò nam bộ – rýžové nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek celé zalité zálivkou nước chấm.
Bún chả lá lốt – karbanátky zabalené v beletovém listu, podávané s rýžovými nudlemi a zálivkou.
Vietnamská bageta Banh mì s hovězím masem nebo ve vegetariánské verzi s omeletou.
Těšit se můžete na tradiční jarní i letní závitky a speciální food stánek – Hoangův Bar, který nabízí vietnamská piva a exotické drinky, jako je např. kořeněné mango, liči, yuzu a mléčné matcha čaje s variací příchutí.
Už se vám sbíhají sliny a chcete vyrazit? Tým Ahoj Việt Nam se na vás těší 21. září na náměstí Přemysla Otakara II., sebou vezměte přátele i děti a peníze na vstupné nechte doma.