Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeši vytřídili v prvním pololetí přes 51 tun baterií

Jihočeši v letošním prvním pololetí vytřídili k recyklaci necelých 52 tisíc kilogramů baterií a akumulátorů. Celkem vytřídili Češi za letošní první pololetí přes 898 tisíc kilogramů baterií. Vyplývá to ze statistik společnosti Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií.

Žáci a studenti jihočeských škol zapojených do vzdělávacího programu Recyklohraní odevzdali o 38 procen baterií víc. V přepočtu jde o 5681 kilogramů baterií.

Od ledna do června přibylo v kraji baterií, které lidé dávají do červených kontejnerů, sběrných nádob na úřadech nebo je nosí do sběrných dvorů. Takto se vybralo 17 777 kilogramů baterií, proti loňsku o 17 procent víc. V roce 2018 vytřídili Jihočeši přes 96,2 tuny baterií, meziročně o 15 procent víc.

Každý Jihočech letos za první pololetí odevzdal v přepočtu 81 gramů baterií, což odpovídá třem až 3,5 tužkovým bateriím typu AA. „Těší nás nárůst baterií vybraných ve městech a obcích. Napomáhá tomu zvyšující se dostupnost sběrných míst. Významnou práci však na mnoha místech odvádí lidé na úřadech - v prostorách radnic umísťují nádoby na použité baterie pro občany i zaměstnance," řekl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Za důležitou označil aktivitu škol. Aktuálně 11 procent baterií odevzdaných v Jihočeském kraji pochází ze sběrných míst ve školách, které se zapojily do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Podle Ecobatu lze díky recyklaci z jedné tuny baterií znovu získat až 167 kilogramů oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a 15 kg niklu a mědi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky odpady, energie, Jihočeský kraj, baterie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši vytřídili v prvním pololetí přes 51 tun baterií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.