Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pohonné hmoty v Česku zdražily, cena nafty překonala 32 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražovaly. Průměrná cena nafty se po dvou měsících dostala opět nad 32 korun za litr. Benzin Natural 95 zdražil o sedm haléřů na průměrných 32,57 korun za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků se v následujících týdnech růst cen zmírní nebo zastaví.

„V nejbližším týdnu předpokládáme růst cen benzinu a nafty o pět až 15 haléřů. Nafta zdraží více. Cena severomořské ropy Brent se po skokovém zdražení vrací zpátky na úroveň dosahovanou před útoky na ropná zařízení v Saudské Arábii z předminulého týdne. Momentálně je cena ropy Brent 62 dolarů za barel. Růst cen pohonných hmot se díky tomu brzy zastaví," řekl analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že důvodem citelnějšího zdražení nafty v porovnání s benzinem je především blížící se zimní motoristická sezona. „Rafinerie se přeorientovávají na produkci takzvané zimní, nebo dokonce arktické varianty nafty, která je odolnější vůči chladnějšímu, ba přímo mrazivému počasí," uvedl.

„Evropské normy žádají úpravu výrobní kvality zimní či arktické nafty, jež se v ČR prodává především v horských oblastech, prostřednictvím přidávání většího množství řídké petrolejové frakce, která tuhne třeba až při minus 50 stupních Celsia. Tyto petrolejové frakce jsou letos, podobně jako loni, poměrně drahé, což se pak projevuje právě výraznějším cenovým růstem nafty, či dokonce její přechodně vyšší cenou v porovnání s benzinem, jako tomu bylo během loňské zimní motoristické sezony," dodal.

Nejdražší paliva jsou v současné době v Praze. Benzin u tamních čerpacích stanic řidiči natankují průměrně za 32,96 korun za litr. Jeho cena ale nikdy v republice neklesla pod průměrných 32 korun. Nafta stojí v hlavním městě průměrně 32,53 korun za litr.

Nejlevněji se pohonné hmoty prodávají na jihu Čech. Benzin tady stojí v průměru 32,09 korun za litr, litr nafty pak 31,47 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, tankování, cena, motorová nafta, Česko, pohonné látky, Lukáš Kovanda, Saúdská Arábie, Praha

Pohonné hmoty v Česku zdražily, cena nafty překonala 32 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.