Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jižní Čechy zvou na tradiční výlovy a gastronomické akce

Říjen a listopad jsou od nepaměti obdobím výlovů rybníků. Přijďte zažít neopakovatelnou atmosféru těchto akcí. Sledovat rybáře při práci, sítě plné ryb a další ukázky rybářského řemesla, to je pro každého návštěvníka výlovu zajímavý zážitek.

Podzimní výlovy rybníků jsou dodnes lákadlem pro mnoho návštěvníků, neboť nabízí zajímavou podívanou na tradiční rituály spojené s výlovem. A kam jinam se vydat na výlov než do jižních Čech. Region s mnohaletou rybnikářskou historií je doslova propleten množstvím rybníků a dalších vodních ploch. Jednotlivá rybářství si pro návštěvníky připravují i řadu doprovodných akcí jako je prodej ryb či ochutnávka gastronomických specialit.

Jen na Třeboňsku, nejznámější rybářské oblasti, se nachází více jak 500 rybníků, z nichž 75 má rozlohou větší než 15 hektarů. A nachází se zde i největší český rybník Rožmberk. Výlov tohoto „jihočeského moře“ je vždy velkou společenskou událostí nejen pro samotné rybáře, ale pro všechny milovníky podzimních výlovů vůbec. Letos se bude konat 11.–13. října. 

Rybářské slavnosti u příležitosti výlovu rybníku Bezdrev v Hluboké nad Vltavou se letos uskuteční 28. října na jeho hrázi s bohatým programem, ukázkou rybářského a gastronomického umění. Z dalších výlovů můžeme zmínit například výlov rybníku Žár, který se koná 7. – 9. listopadu, slavnostní výlov rybníku Podvinice u Vodňan dne 2. listopadu nebo 19. října výlov Podkostelního rybníku v Putimi, taktéž spojeného s doprovodným programem.

Podzim je i tradičním časem různých gastronomických akcí. Je to doba ideální na to ochutnat specialitu ze zvěřiny, svatomartinskou husu a víno nebo pochoutku z tradiční jihočeské zabíjačky. Z velkých akci zmiňme Festival čokolády v Táboře 12. října, Festival vína Český Krumlov s akcemi probíhajícími od 18. října až do 23. listopadu, Podzimní švestkové trhy na náměstí 10. – 12. října v Českých Budějovicích a samozřejmě Gastrofest – největší setkání gurmánu a gastronomů v jižních Čechách, které se uskuteční na výstavišti v Českých Budějovicích 21.–23. listopadu.

Termíny výlovů a podzimních akcí průběžně najdete na webových stránkách jižních Čech a také na facebookovém profilu.

Tisková zpráva

Štítky jižní Čechy, výlov rybníků, podzim, akce, kultura, Jihočeská centrála cestovního ruchu, Jihočeský kraj, Výlov, rybník, České Budějovice, CHKO Třeboňsko, Rybník Rožmberk

Jižní Čechy zvou na tradiční výlovy a gastronomické akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.