Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Po období strmého nárůstu výroby se v kaplickém závodu společnosti ENGEL chystají na lepší nastavení výrobních postupů

PR článek

Celosvětová recese v oblasti automobilového průmyslu ovlivnila výrobní postupy také v kaplickém závodě společnosti ENGEL. Obchodní ředitel závodu Peter Jungwirth potvrdil, že stejně jako v některých dalších jihočeských firmách, které se podílejí na výrobě automobilů, i v ENGELu Kaplice nyní ubylo zakázek.

„Současnou ekonomickou situaci na světovém trhu, kdy dochází k recesi v oblasti automobilového průmyslu, pociťují také strojírenské firmy. Tedy i náš výrobní závod,“ řekl Peter Jungwirth. Doplnil, že zastavení strmého růstu zakázek z posledního období využijí v kaplickém ENGELu ke kvalitnějšímu nastavení výrobních postupů a zlepšení pracovního prostředí. „Na tyto úkoly kvůli až nezdravě vysokému pracovnímu tempu v uplynulém období nezbýval prostor,“ doplnil Peter Jungwirth. „Jedině tak bude moci být kaplický závod ENGEL připraven na opětovný nárůst výroby, který nepochybně přijde. Kovy budou v automobilové výrobě stále ve větší míře nahrazovat plasty. S tím porostou požadavky i na lehký průmysl, tedy i na naše výrobní kapacity,“ předeslal Peter Jungwirth.

Vzhledem k současnému poklesu zakázek ENGEL v Kaplici zredukuje stav zaměstnanců. Úvazky ukončí zhruba desetině z necelé tisícovky pracovníků, a to včetně agenturních zaměstnanců, kterých je v ENGELu aktuálně 67.

Rodinnou společnost ENGEL založil roku 1945 v Rakousku Ludwig Engel. Má devět výrobních závodů v Evropě, Severní Americe a Asii, obchodní zastoupení ve více než 85 zemích. Roční obrat firmy činil naposledy 1,6 miliardy eur. Celosvětově zaměstnává téměř sedm tisíc lidí.
V Kaplici ENGEL už dvacet let vyrábí komponenty do vstřikovacích lisů na plasty. Má tady i vlastní učňovské středisko. Letos před úbytkem zakázek ENGEL v Kaplici zaměstnával zhruba tisíc lidí, z toho 67 agenturních pracovníků. Podíl zaměstnávaných cizinců dlouhodobě nepřesahuje 10 procent.
​Letos ENGEL získal třetí místo v anketě Cena hejtmanky Jihočeského kraje za společenskou odpovědnost v kategorii firem s více než 250 zaměstnanci.

„Snažíme se omezit zbytečné výdaje, abychom firmu připravili na budoucnost. K tomu patří i efektivnější nastavení pracovních sil. Cílem je vytvořit zdravé pracovní týmy, které budou pracovat kvalitně. Dobří zaměstnanci se o práci obávat nemusejí,“ ujistil Peter Jungwirth. Doplnil, že firma dál průběžně hledá odborníky v některých profesích, například svářeče nebo softwarové vývojáře.

Se svým výrobním závodem v Kaplici ENGEL rozhodně počítá i do budoucna. Podle Petera Jungwirtha o tom svědčí i nedávné mnohasetmilionové investice do rozšíření výrobních prostor. „Celosvětově naše firma překonala už mnoho period poklesu. ENGEL má  silný vlastní kapitál s významnou pozicí na světovém trhu. Je to dlouhodobě stabilní firma,“ vysvětlil obchodní ředitel kaplického výrobního závodu.

Druhá polovina roku 2019 se v kaplickém ENGELu nesla také v duchu učňovského vzdělávání. Za zmínku stojí zejména prohlubující se spolupráce se Střední odbornou školou strojní a elektrotechnickou ve Velešíně. „S touto školou ENGEL spolupracuje již řadu let, a to na bázi poskytování odborných praxí v závodě. Během léta jsme se však pustili i do modernizace části vstupní auly školy a poskytli jsme tak žákům menší odpočívárnu, ve které mohou prostřednictvím LED obrazovek načerpat řadu informací o naší firmě,“ říká šéf personálního oddělení David Dědič.

Kromě auly pak škola disponuje také ENGEL dopravníkovým systémem a moderní učebnou pro studenty oboru Elektromechanik pro stroje a zařízení.

„Investice do studentů je pro nás klíčová. Víme, že za několik let, až dostudují, pro nás budou cenným zdrojem kvalifikované pracovní síly. Právě budoucnost je tedy to, na co se v tuto chvíli zaměřujeme.Tím bych rád vyvrátil informace, které se k nám dostávají zvenku, a to že má ENGEL existenční problémy. Nacházíme se v ekonomické recesi, se kterou samozřejmě umíme pracovat a víme, že až se trh z této recese dostane, ENGEL bude mezi prvními společnostmi našeho oboru, které budou na tuto situaci připraveni,“ doplňuje Dědič.

Štítky Engel, Kaplice, automobilový průmysl, Ludwig Engel, Peter Jungwirth, výroba, recese, továrna, Evropa, Asie, Rakousko, Severní Amerika

Po období strmého nárůstu výroby se v kaplickém závodu společnosti ENGEL chystají na lepší nastavení výrobních postupů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.