Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská letecká záchranná služba se chystá na návrat do Plané

Základna letecké záchranné služby Jihočeského kraje se od roku 2021 vrátí z Bechyně na Táborsku do Plané u Českých Budějovic. Ministerstvo zdravotnictví vypsalo veřejnou zakázku na provozování vrtulníků letecké záchranné služby. V Jihočeském kraji bude tento servis poskytovat některá soukromá firma. Na letišti v Plané u Českých Budějovic bude fungovat letecká záchranná služba v nepřetržitém provozu.

„Návrat do Plané samozřejmě vítáme," uvedla mluvčí záchranářů Petra Kafková. Připomněla, že Jihočeský kraj v roce 2015 zahájil provoz letecké záchranné služby v novém areálu na letišti. Vybudování základny stálo 60 milionů korun. Moderní zázemí však využívali záchranáři jen rok a pak vláda rozhodla, že leteckou službu v regionu bude zajišťovat armáda z vojenského letiště v Bechyni na Táborsku. Nyní se koncepce opět mění a armádu v Jihočeském kraji nahradí soukromý provozovatel.

„O vypsanou zakázku usilují i zahraniční organizace. Jedná se o firmy z Rakouska a Slovenska. Ale pro nás to nic zásadního neznamená, podmínkou výběrového řízení je, že piloti musí mluvit česky," řekla Kafková. Dodala, že jde o běžnou praxi. Pro zahraniční společnosti létají v Česku čeští piloti. „Jejich počet je omezený. Pilotů prostě není dostatek," uvedla mluvčí.

V Bechyni nyní s armádou létá devět jihočeských záchranářů. Kafková uvedla, že ti by se měli od ledna 2021 vrátit do Plané. Jihočeská záchranná služba chce opět vytvořit letecký tým i s lékaři. „Samozřejmě bude nějakou dobu trvat, než se jeho členové zase sehrají," řekla Kafková.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky zdraví, letectví, záchranná služba, Jihočeský kraj, letecká záchranná služba, Planá, České Budějovice, letiště, Bechyně, okres Tábor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, armáda, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská letecká záchranná služba se chystá na návrat do Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.