Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANKETA: V noci na neděli nás čeká změna času. Podle vědců je zimní čas nejlepší

V noci nás opět po půl roce čeká změna času. Z letního budeme přecházet na středoevropský, kterému se jinak říká i zimní. Česká republika musí do dubna příštího roku rozhodnout, zda trvale zavede letní nebo zimní čas. Debata vědců se zákonodárci na Ministerstvu dopravy skončila jasným závěrem: nejlepší je přirozený, středoevropský čas.

Letní čas je ještě horší, než zůstat u střídání. Nejzdravější a přirozenou variantou je trvalé zavedení středoevropského času, nesprávně označovaného „zimní“ čas. To zaznělo na semináři, které uskutečnilo Ministerstvo dopravy a kterého se zúčastnili čeští i evropští zákonodárci, zástupci profesních svazů a komor, odborných institucí a zejména vědci z Akademie věd České republiky. Ti přednesli výsledky svých dlouholetých studií.

Do dubna se musíme rozhodnout

Zadání z Evropského parlamentu z letošního března je jasné: na evropských hodinkách se musí přestat měnit čas již v roce 2021. Názor každého členského státu musí zákonodárci vyslovit do dubna příštího roku.

„Volba je jednoznačná, vlastně nechápu, proč se o tom diskutuje a proč už dávno nemáme na hodinkách standardní středoevropský čas. Posouvání je totiž škodlivý relikt z minulosti,“ uvedl senátor Jiří Dušek, který se semináře zúčastnil.

Vědci odhadují, že přímo v České republice se díky letnímu času „uspoří“ 0,058 % energie, tedy 36 000 MWh, v dnešních cenách 50 milionů korun. Odborné studie také ukazují, že bychom měli maximální možnou dobu pobývat v denním světle. Pro kvalitu lidského života je pak zásadní tzv. intenzivní, ranní světlo, které „seřizuje“ centrální hodiny v našich mozcích a reguluje tak všechny ostatní „hodiny“ v našich orgánech, jako jsou játra, srdce plíce nebo slinivka.

Letní čas prodlouží v zimě život ve tmě

A proč vědci nedoporučují přiklonit se k letní variantě? Pokud bychom po celý rok zůstali u letního – sociálního – času, v zimních dnech bychom ranní pobyt ve tmě ještě prodloužili. To by vedlo k nespavosti významné části našich obyvatel, pozorovali bychom dopad na psychiku člověka, narušení metabolismu, vč. obezity, zřejmě i zvýšeného rizika některých nádorových onemocnění. Podle Aleny Sumové z Fyziologického ústavu Akademie věd by trvalé zavedení letního času bylo horší než stávající střídání.

Jediný správný je tedy – přírodní – standardní středoevropský čas, kdy je den symetrický a Slunce v poledne nejvýš nad obzorem. Česká republika, která leží na 15. poledníku, má k tomu ideální polohu.

„Chci věřit, že debata na Ministerstvu dopravy konečně dala jasně najevo, že nemáme příliš prostoru pro lavírování a je na čase, abychom o tak jasné otázce definitivně rozhodli. Mrzí mě, že se na celoevropské úrovni plácáme v administrativních a právních diskuzích a přitom rozhodnutí je tak snadné,“ dodal Jiří Dušek. 

Chtěli byste zachovat celoročně zimní čas nebo letní?

Celkem hlasovalo434 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čas, posun, zimní čas, letní čas, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, Jiří Dušek, Akademie věd České republiky, Evropský parlament, Fyziologický ústav Akademie věd České republiky, Slunce

ANKETA: V noci na neděli nás čeká změna času. Podle vědců je zimní čas nejlepší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.