Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Třeboňský zámek promění cesty v parku, roste mu návštěvnost

Zámek Třeboň zaznamenal letos mezi jihočeskými státními památkami největší růst návštěvnosti. Společně se Schwarzenberskou hrobkou v Domaníně si ho prohlédlo od ledna do 23. října 47.432 lidí, meziročně téměř o 14 procent víc. Do příští sezony by se měly změnit cesty v zámeckém parku a do čtyř let vznikne podle třeboňského kastelána Víta Pávka nová prohlídková trasa.

K vyšší návštěvnosti přispěly kulturní akce. Zámek nabízel šermíře, historické tance či 37 koncertů. Letos tam hráli a zpívali bratři Ebenové, Karel Plíhal, Václav Hudeček, Spirituál Kvintet, Dan Hůlka, Hradišťan či Ivan Mládek. Zámek hostil i divadla či kinematograf bratří Čadíků. Do každé brány dali letos památkáři nový informační systém.

„Ukazujeme tím návštěvníkům, že zámek není jenom kulisa zvenčí, ale že má i interiéry, vázané na příběhy. Ať je to Petr Vok, který mezi lidmi stále rezonuje, a jeho poslední sídlo na Třeboni, kde i zemřel," řekl Pávek. Třeboňský zámek byl zároveň první nemovitostí, kterou si v Čechách pořídil rod Schwarzenbergů. V 19. století jim pak sloužil jako vánoční rezidence, doplnil kastelán.

Příští sezona se změnou

Do jara 2020 se změní cesty v parku, který je teď zavřený. Dělníci odstraní asfaltový povrch cest ze 70. let 20. století. „Jsou tam také nevzhledné, zabetonované lavičky," řekl kastelán. Cesty budou mlatové, písčité, nové budou i lavičky. Investice je tři miliony korun.

Z parku památkáři odstraní i túje a cypřiše vysázené v 70. letech, které stíní vzácným listnatým stromům. „Ať je to nádherná, skoro dvousetletá vrba, kaštany nebo červenolisté buky, u nichž je lesík 25 tújí, nepůvodní a nevzhledný," řekl Pávek.

S úpravou zahrady souvisí i chystaná prohlídková trasa. Její součástí budou zámecká kaple, císařský sál s lodžií, jídelny, ložnice a salony. V kapli a sálu má od 50. let 20. století kanceláře a depozitáře archiv, který tyto prostory uvolní. Nová trasa zahrne i císařský zlatý sál, z nějž vede vstup na balkon s výhledem do zahrady. Zámek má dvě hlavní prohlídkové trasy.

Autoři | Foto Michal Klajban

Štítky památky, turistika, Jihočeský kraj, Zámek Třeboň, zámek, purkrabí, Třeboň (zámek), Domanín, Karel Plíhal, Václav Hudeček, Daniel Hůlka, Ivan Mládek, hrobka, zámecký park, Petr Vok z Rožmberka, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský zámek promění cesty v parku, roste mu návštěvnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.