Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj chce, aby ministerstvo pozdrželo schválení nových zón na Šumavě. To s návrhem nesouhlasí

Jihočeský kraj žádá Ministerstvo životního prostředí, aby počkalo se schválením Návrhu vyhlášky o vymezení zón ochrany přírody Národního parku Šumava. S vydáním by mělo podle kraje počkat minimálně do doby, než soud rozhodne o žalobě, kterou kraj podal. Ministerstvo ale s návrhem kraje nesouhlasí. Šlo by podle něj o nezodpovědný krok vzhledem k očekáváním obcí. Zdržení prý nemá oporu ani v legislativě.

O podání správní žaloby Rada Jihočeského kraje rozhodla začátkem srpna. Důvodem byl proces přípravy nové zonace národního parku, v jehož průběhu podle kraje Správa národního parku Šumava (NPŠ) za součinnosti Ministerstva životního prostředí (MŽP) prakticky vyloučila z jednání kraj i jednotlivé obce a neposkytla dostatek odborných materiálů k posouzení nových zón národního parku.

Připravovanou vyhlášku proto Jihočeský kraj považuje za neústavní, porušující práva občanů na zdravé životní prostředí a zachování příznivých životních podmínek. „Tato práva musí kraj, jako zástupce zájmů svých občanů, hájit, a tak s ním mělo být, v rámci příprav nové zonace, jednáno. Jihočeský kraj však byl de facto z diskuse o další podobě Národního parku Šumava vyloučen, a to i přesto, že se národní park nachází také na jeho území. Návrhy zásadního charakteru byly projednány nedostatečně nebo na ně nebylo reagováno vůbec," uvedl v tiskové zprávě David Hocke z kanceláře hejtmanky.

Kraj tak požaduje, aby ministerstvo se schválením nových zón počkalo. Minimálně do doby, než soud rozhodne o žalobě, kterou kraj podal. Podle ministerstva je ale žaloba nedůvodná. „Žaloba Jihočeského kraje je dle našeho názoru zcela nedůvodná, nestojí na reálných argumentech ani pravdivých tvrzeních a zjevně jde jen o vyvolání mediálního zájmu ze strany kraje, což i v textu žaloby sám kraj připouští," řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková. Dodala, že pozdržení vydání vyhlášky by bylo nezodpovědné vůči všem, kteří souhlasili s novou zonací NP Šumava a dohodli se na ní zcela podle zákonných pravidel v radě parku. Především by se podle úřadu dotklo obcí, které počítají s tím, že na zavedení nových zón budou navazovat další kroky, jako projednání klidových území a například i na ně navázané zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup.

Návrh rozděluje šumavský národní park do čtyř sekcí s různým režimem ochrany. Přírodní zóna, která vznikne na 27 procentech plochy, se ponechá pouze přírodním procesům. Členění dále počítá se zónou přírodě blízkou, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere 24,6 procenta. Poté je zóna soustředěné péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude se rozkládat na 1,2 procenta území parku a nacházejí se v ní hlavně zastavěné a zastavitelné lokality.

Zonací ani vyhláškou nedochází k ochraně lesa

„Ohrožení životního prostředí spatřujeme v tom, že ani procesem zonace, ani vyhláškou nedochází k ochraně existujícího vzrostlého lesa a nejsou mu přiznány funkce, které les má. Naopak ochrana v národních parcích se lesu nepřiznává a jeho funkce jsou de facto popírány. V období problémů s klimatem a vodou stát hazarduje s touto nezastupitelnou složkou přírody a životního prostředí. Nemluvě o dopadech na životy občanů v Jihočeském kraji, potažmo pak v celé České republice,“ nastínila jeden z důvodů nesouhlasu hejtmanka Ivana Stráská s tím, že právě funkce vzrostlého lesa má zásadní vliv na kvalitu života všech obyvatel.

Kraj také uvedl, že Národnímu parku Šumava údajně chybí plán péče, v procesu zonace jsou chyby, mapové podklady byly několikrát měněny, Zóna kulturní krajiny je vymezena v rozporu se Zákonem na ochranu přírody a krajiny a v případě schválení nebude možnost tento stav měnit po dobu 15 let.

 

Foto Jihočeský kraj | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeská kraj, Šumava, zonace, Ministerstvo životního prostředí, Jihočeský kraj, žaloba, Národní park Šumava, Ministerstvo životního prostředí České republiky, les, národní park, Správa Národního parku Šumava, Ivana Stráská, Česko

Kraj chce, aby ministerstvo pozdrželo schválení nových zón na Šumavě. To s návrhem nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.