Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Firma z Budějc ořezávala stromy, od inspekce životního prostředí dostala pokutu

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 175 tisíc korun firmě Černěveský Háj z Českých Budějovic, která podle inspekce ořezala větve mohutných dubů a lip a stromy tak trvale poškodila. Společnost se proti pokutě odvolala k ministerstvu životního prostředí, to odvolání zamítlo. Sankce je pravomocná. Inspekce řeší ročně desítky podobných případů. Dnes to řekla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Jednatel firmy Černěveský Háj Josef Jůn dnes ale řekl, že se dále odvolá. Uvedl, že jeho firma větve stromů neořezala.

Firma Černěveský Háj ořezala podle České inspekce životního prostředí v únoru 2018 stromy, jejichž větve zasahovaly nad přilehlé zemědělské pozemky v katastru Libějovic na Strakonicku. Bylo to 38 dubů a lip. Podle ČIŽP tím firma porušila zákon o ochraně přírody a krajiny.

Podle inspekce šlo vesměs o mohutné stromy s vysokou ekologickou a společenskou hodnotou. „Konkrétně se jednalo o 22 dubů a 16 lip, u nichž byly řezné rány o rozměrech 20 až 85 centimetrů,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Jak dodal, ořez snížil i estetickou hodnotu stromů. „Estetické hledisko spolu s krajinotvorným významem je o to významnější, že duby a lípy jsou součástí čtyřřadého stromořadí, tvořícího významnou krajinnou osu krajinné památkové zóny Libějovicko - Lomecko,“ uvedl Jiráček.

Jůn označil pokutu za "lumpárnu" a řekl, že jeho firma větve neořezala. Argumentoval tím i v odvolání k ministerstvu životního prosředí. „Poženeme to dál. Nenechám to tak, protože jsem to tam neudělal,“ řekl Jůn.

V minulosti již zaplatil pokutu od ČIŽP 150 tisíc korun za vyvážení bahna z rybníku. „Bahno bylo nezávadné. Nabylo to právní moci, zaplatili jsme to, soud se táhl asi tři nebo čtyři roky a potom nám dal za pravdu, že jsme to měli správně a že inspekce životního prostředí pochybila. Takovou lumpárnu už tolerovat nebudu,“ řekl Jůn.

Mluvčí ČIŽP řekla, že podobné případy nejsou výjimečné. Špatné ořezání stromů řeší podle ní inspektoři poměrně často, desítky případů ročně. „Hlavně v období, kdy se stromy ořezávají,“ řekla Nastoupilová.

V Jihočeském kraji ČIŽP loni uskutečnila 1 293 kontrol a uložila 264 pravomocných pokut za osm milionů. Nejvyšší, 350 tisíc korun, podnikateli Janu Sedlákovi za nakládání s odpady v Plané nad Lužnicí. V České republice udělala loni inspekce 16 572 kontrol a vyměřila 2 547 pravomocných pokut za 100,2 milionu korun, nejčastěji za porušení zákona o nakládání s odpady.

 

Autoři | Foto Koláž Budějcké Drbny, cizp.cz

Štítky ekologie, správa, ČIŽP, Jihočeský kraj, pokuta, strom, Česká inspekce životního prostředí, České Budějovice, dub, lípa, Radka Burketová, Ministerstvo životního prostředí České republiky, okres Strakonice, Libějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma z Budějc ořezávala stromy, od inspekce životního prostředí dostala pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.