Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Výbuch, křik a desítky zraněných. Cvičení na Hluboké simulovalo zásah u exploze

Devadesát zasahujících profesionálů, stovka figurantů a tři desítky zásahových vozidel. Tak to dnes dopoledne vypadalo na hlubockém zámku, kde proběhlo taktické cvičení. To mělo za úkol zjistit, jak by vypadal reálný zásah na tomto místě. Vzhledem k velkému počtu zraněných lidí byl vyhlášen traumaplán.

Cvičení na zámku začalo v deset hodin dopoledne. Na nádvoří došlo k nálezu podezřelého zavazadla, které explodovalo. Policisté, kteří na místě byli první, prvotně zajistili evakuaci návštěvníků a přivolali hasiče, kteří zajišťovali transport zraněných lidí. V Alšově jihočeské galerii vzniklo shromaždiště pro zdravotnickou záchrannou službu.

Běžně se na prohlídkových trasách pohybuje kolem 600 turistů. V areálu se běžně pohybuje až dva tisíce osob. „Pro nás by nebyl komplikovaný jen příjezd k samotnému zámku, ale také řízení evakuace, kterou bychom prováděli společně s hasiči. Situaci by nám určitě komplikovalo i to, že část turistů jsou cizinci. Také jsme si potřebovali vyzkoušet souhru mezi jednotlivými složkami IZS,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner.

V prvním okamžiku řídila celou akci policie. V moment, kdy v rámci evakuace došlo k výbuchu ujali se vedení hasiči. „Do poslední skupiny, která se evakuovala, se zamíchal člověk, který byl pracovníky zámku označen jako člověk, který se zavazadlem mohl naposledy manipulovat. Toho zájmu si ale všiml, vytáhl nůž a jednu z žen si vzal jako rukojmí,“ popsal tiskový mluvčí policie.

Zásahová jednotka nebezpečného muže zpacifikovala a odvedla. Výbušnina na nádvoří nebyla jediná, kterou pachatel nastražil. Pyrotechnici tak v prohledávání prostor zámku pokračovali.

Během cvičení bylo fiktivně zraněno 25 lidí a čtyři osoby zemřely. „Zdravotnická záchranná služba cvičila především postupy u hromadného postižení zdraví. To znamená, když dojde k situaci, kdy máme na místě velký počet zraněných lidí. Aktivuje se traumaplán a vyhlásí se mimořádná událost podle počtu zraněných. Cvičení, které dnes na zámku proběhlo, je mimořádná událost třetího stupně a tím pádem se mění i systém používán vysílaček,“ řekla tisková mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Hasiči si na místě také vyzkoušeli poskytnutí první pomoci. Záchranáři totiž nesmějí do nebezpečné zóny vstoupit. „Naši hasiči prováděli základní třídění zraněných lidí, kdy rozlišují úroveň zranění. Na cvičení se podílelo dohromady deset jednotek z toho osm bylo dobrovolných,“ uzavřela tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů

Foto Jan Pešek

Štítky cvičení, IZS, Hluboká nad Vltavou, policie, záchranáři, hasiči, traumaplán, zámek, Hluboké, tiskový mluvčí, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

VIDEO: Výbuch, křik a desítky zraněných. Cvičení na Hluboké simulovalo zásah u exploze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.