Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poplatek za odpad v Budějcích nebudou platit děti a senioři

Poplatek za svoz odpadu v Českých Budějovicích nebudou muset od ledna platit nejmenší děti a senioři. Každý obyvatel města by měl zaplatit za popelnici 680 korun. Město od této povinnosti osvobodí děti do tří let a seniory nad 75 let. Jde přibližně o 12 tisíc lidí, kteří poplatek hradit nebudou. Novinářům to dnes řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Holický.

Otázku, kdo nebude muset platit za svoz odpadků, řešili na podzimu zastupitelé. Opoziční ODS navrhovala kromě dětí osvobodit od této povinnosti také obyvatele nad 65 let. Vládnoucí koalice ale nakonec věkovou hranici posunula o deset let výše. „Je třeba si uvědomit, že populace stárne a věk dožití se zvyšuje,“ uvedl Holický. Podle informací vedení radnice žije v Českých Budějovicích přibližně 20 tisíc obyvatel ve věku nad 65 let. Tvoří tak více než 20 procent populace města.

Loni město hradilo za svoz komunálního odpadu 54 milionů korun. Z poplatků vybralo přibližně 80 procent této částky, zbytek uhradilo samo. „Samozřejmě, pokud osvobodíme některé občany od povinnosti, počítáme s tím, že se náš podíl na uhrazení celkové částky zvýší,“ řekl Holický.

Poplatek za svoz odpadu se v jihočeské metropoli delší dobu nezvyšuje. Částku 680 korun budou lidé platit sedmý rok za sebou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, odpady, České Budějovice, poplatek, odpad, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za odpad v Budějcích nebudou platit děti a senioři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.