Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Buďte vidět, vybavte se reflexními prvky

Reflexní prvky mohou zachránit život. Nastalo období, kdy by na to měli chodci a cyklisté myslet dvojnásob. Za snížené viditelnosti, která je pro podzimní a zimní měsíce typická, jsou při pohybu na silnicích mnohem ohroženější a nikdy by neměli spoléhat na to, že je řidiči uvidí včas. Pro zvýšení bezpečnosti by se měli reflexními prvky rozhodně vybavit. Povinnost jejich použití je přitom dána legislativou.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích není snížená viditelnost pouze tma, ale jedná se o situaci, kdy nemohou řidiči, a další účastníci provozu dostatečně rozeznat vozidla, osoby, nebo jiné předměty na silnici. To znamená, že označení reflexními doplňky jen za tmy nestačí. Připnout by si je chodci a cyklisté měli i v případě mlhy, hustého sněžení nebo šera.

Legislativa přesně neurčuje, jak má reflexní doplněk vypadat a kde má být umístěn. „Reflexní doplněk, kterým se chodec, případně cyklista zviditelní, by měl být minimálně o velikosti reflexní pásky umístěné na zápěstí či kotníku. Nejvhodnější je umístění na končetinách blíže ke středu vozovky tak, aby bylo zvýraznění viditelné pro řidiče z obou směrů jízdy,“ upřesňuje Jan Polák za Tým silniční bezpečnosti. Za zhoršené viditelnosti totiž řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla.

Velkou pozornost by měli motoristé v provozu věnovat zejména dětem. Dětští účastníci provozu jsou nejranitelnější skupinou i za denního světla. Za snížené viditelnosti mohou navíc splynout s okolím více než dospělý, a to zejména mezi zaparkovanými vozidly, u přechodů pro chodce nebo na okraji vozovky. „V následujících podzimních a zimních měsících budou děti chodit do školy i ze školy či zájmových kroužků za šera nebo za tmy. Rodiče by proto měli myslet na jejich bezpečí a vybavit děti reflexními prvky. O fluorescenční doplňky v podobě nášivek lze vylepšit také oblečení, aktovky, batohy apod.,“ dodává k tématu vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová.  

Na důležitost používání reflexních doplňků upozorňuje i aktuální číslo časopisu Střeštěnov, který vznikl pod hlavičkou projektu Markétina dopravní výchova. Členové Týmu silniční bezpečnosti ho vozí dětem do škol, kde s nimi o bezpečném chování na silnicích mluví. „Na trhu je velký výběr z mnoha reflexních materiálů a doplňků. Některé jsou již součástí oblečení, školních aktovek a batohů. Děti se mohou zviditelnit i reflexními tkaničkami, mohou si připnout různé přívěsky, pásky nebo potahy na školní tašky. Možností je několik. Na našich hodinách se jim snažíme vysvětlit, že reflexní materiál není ostuda, a je důležité ho mít. Záleží na nich, jakou variantu si vyberou,“ dodává Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy.

Časopis je distribuován do čekáren pediatrů, na dětská oddělení nemocnic, na dětská dopravní hřiště a další místa. Jeho náhled můžete nalézt na www.dopravnivychova.cz. Projekt Markétina dopravní výchova je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Tým silniční bezpečnosti, reflexní, cyklista, silnice, Česká kancelář pojistitelů, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Buďte vidět, vybavte se reflexními prvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.