Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovický advent začíná už zítra. Nabídne několik novinek

Vánoční podium s bohatým programem, vyhlídková věž, kluziště, Zvonička nebo Ježíškova dílna. Na to všechno, ale i mnohem víc, se mohou těšit návštěvníci letošního Budějovického adventu. Začíná už v pátek 29. listopadu a potrvá až do 6. ledna.

Českobudějovický advent začne programem už tento pátek. „Kulturní program v letošním roce se opírá o zkušenosti z loňského roku. I přesto se vždy snažíme, aby minimálně jedna třetina programu byla vyplněna úplně novými věcmi, které tady ještě nebyly. A povedlo se nám to i letos,“ uvedl Lenka Střítecká z agentury Art4promotion, která akci pořádá už třetím rokem.

Letošní ročník tak nabídne pestrý koktejl hudby, více prostoru dostane například dechová hudba, talentových soutěží nebo pohádek pro ty nejmenší. Kulturní program na adventním podiu odstartuje kapela Líný Kvartet následovaná vystoupením populární zpěvačky Ireny Budweiserové a zakončí jej den před Štědrým dnem dechová hudba Jižani. Kompletní program najdete na webových stránkách.

Návštěvníci se i letos užijí vyhlídkovou věž, ze které si mohou za vůně perníkového punče vychutnat vánoční atmosféru z nadhledu. Samozřejmostí je ledové kluziště, které bude otevřeno každý den od 10 do 22 hodin. Vstup na adventní trhy rozzáří ozdobené brány, na zvonek přání si můžete zazvonit v malé zvoničce u stromečku, vánoční atmosféru dotvoří ručně vyřezávaný Betlém i vánočně nazdobené podium.

Slavnostní rozsvícení stromečku proběhne v sobotu 30. listopadu v 16:30 za účasti prvního náměstka Juraje Thomy a biskupa českobudějovické diecéze Vlastimila Kročila. Ve čtvrtek 5. prosince proběhne Mikulášský program, jehož součástí bude tradiční přílet anděla. Ten by se letos měl podle organizátorů věnovat i tématům, která se probírala v městském zastupitelstvu.

Letošní rok přinese dvě novinky. Pro termokelímky, do kterých se čepují horké nápoje, budou vyhrazené koše se speciálním víkem pro vhazování pouze kelímků. Kelímkový odpad z adventního městečka tak půjde na recyklaci. Další novinkou je nový kabát zadních stran stánků, které dostanou perníkový motiv. Pro neděle bez aut se tak adventní městečko vyparádí i z vnější strany.

Jeden ze stánků bude k dispozici školám zřizovaným Jihočeským krajem, které tak budou moct prezentovat svoji činnost. Rozšířen byl také prostor pro neziskové či sociálně zaměřené organizace.

„Je za námi velký kus práce a já mám radost, že se nám daří postupně vytvářet  adventní trhy, na které jsou místní hrdí,  které přitahují  návštěvníky ze všech různých koutů republiky i ze zahraničí, a které se v loňském roce umístily na první příčce v celostátních anketách o nejkrásnější vánoční náměstí a nechaly za sebou i města jako je Praha a Brno, “ říká autor kreativního návrhu a nové koncepce Rudolf Střítecký, jednatel agentury Art4promotion.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Českobudějovický advent, advent, trhy, Vánoce, Ježíšek, Irena Budweiserová, Štědrý den, Juraj Thoma, dechová hudba, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický advent začíná už zítra. Nabídne několik novinek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.