Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvyšší vánoční stromek rozsvítili i v Temelíně

Neobvyklý pohled čekal na lidi, kteří o prvním adventním víkendu projížděli kolem Jaderné elektrárny Temelín. Energetici totiž na jednu z chladicích věží promítli přibližně 150 metrů vysoký vánoční stromek. Jihočeský Temelín byl jednou ze tří elektráren Skupiny ČEZ, které byly takto svátečně osvětleny. Akce byla součástí vánoční kampaně Skupiny ČEZ „Rozsvítili jsme vánoční stromy po celé zemi“.

Dva oranžové paprsky vykreslují na šedém plášti chladicí věže obrysy vánočního stromku. Během několika sekund je hotovo. Skoro stopadesátimetrový stromek rozzáří třetí chladicí věž. „Chladicí věže jsou důležité pro provoz elektrárny, ale někdy je lze využít i takto netradičně. Nazdobení rodinných domků je v Čechách velmi populární a i my jsme se rozhodli navodit vánoční atmosféru,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

„K promítání použili energetici dva výkonné projektory. Jejich obraz se překryl do jednoho a tím se zajistila dostatečná svítivost projekce. Oba projektory byly umístěny vedle sebe ve vyhřívaném stanu. Důvodem byla snaha minimalizovat rozdíly teplot projektů mezi promítáním a jejich vypnutím. Pokud by došlo k rychlému zahřátí, hrozilo by poškození lampy. Stan obsluha projektoru umístila v areálu elektrárny přibližně 200 metrů od chladicí věže. K napájení projekce energetici využili vlastní elektřinu," uvedl tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták

Akce byla součástí vánoční kampaně Skupiny ČEZ „Rozsvítili jsme vánoční stromy po celé zemi“. Světýlka na stromech se s podporou ČEZ rozsvítily v celkem 240 městech a obcích. V jižních Čechách to pak bylo ve 28 obcích. „Adventní setkání u vánočního stromu, kdy si sousedé mohou užít slavnostní atmosféru, pobavit se, popřát si hezké svátky zapadá do naší strategie udržitelného rozvoje – Být dobrým partnerem a sousedem měst a obcí, kde podnikáme. Zároveň chceme poděkovat všem zákazníkům, kteří nám zachovávají přízeň,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jednou z jihočeských obcí, která rozsvítí svůj stromek za podpory Skupiny ČEZ, je obec Temelín. Strom Temelínští shánět nemuseli. Ideálně posloužil vzrostlý, bezmála 25 metrů vysoký smrk v parku na návsi. „Výzdobu jsme použili loňskou, kterou jsme kupovali z příspěvku ČEZ úplně novou, a letos ke stromu přibyl navíc Betlém s jesličkami,“ prozradil starosta Temelína Josef Váca.

Vánoční strom, který bude nejméně na jihu Čech patřit k největším, vyzdobili Temelínští už ve středu, protože na pomoc museli vzhledem k jeho výšce povolat dvě vysokozdvižné plošiny. „Stromek rozsvítíme dnes v půl šesté. V podání živé hudby zazní klasické české vánoční koledy, chybět nebude vánoční punč a další občerstvení,“ poznamenal Váca.

To v Žimuticích sice mají vánoční stromy menší, ale za to hned dva. Tradičně totiž obyvatelé Žimutic a jejich místních částí rozsvěcovali obecní vánoční strom v Soběticích, stejně tak tomu bylo i loni. „Letos jsme se díky příspěvku ČEZ rozhodli úplně poprvé rozsvítit strom také přímo v Žimuticích. Z loňské podpory jsme pořídili novou výzdobu a osvětlení pro sobětický strom. To samozřejmě poslouží i letos, takže jsme mohli koupit něco podobného pro Žimutice,“ konstatoval starosta Žimutic Zdeněk Šálený.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Temelín, Vánoce, strom, Českobudějovicko, vánoční stromek, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Žimutice, Česko, Jan Kruml, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší vánoční stromek rozsvítili i v Temelíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.