Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rabenštejnská věž bude opevněna kreativitou. Pronájem získal spolek Umění ve městě

Rabenštejnská věž ožije uměním a kulturou. Město objekt pronajme spolku Umění ve městě, který v něm působil už v minulém roce. Vzniknout by zde měla galerie umění s kulturním prostorem a místo pro dílny a worshopy. Počítá se také se zapojením okolí.

„Chceme propojit Piaristické náměstí, Panskou ulice a historický objekt Rabenštejnské věže unikátní spojnicí v nejcennějším území města prostřednictvím umělecké a řemeslné tvorby kreativních průmyslů. Vznikne tím nová kulturní nabídka pro obyvatele města a zároveň jedinečný produkt cestovního ruchu, který bude do města celoročně lákat nové návštěvníky a motivovat stávající návštěvníky k delšímu pobytu ve městě,“ takovou vizi má s Rabenštejnskou věží spolek Umění ve městě.

Umění ve městě vzniklo jako setkání čtyř spolužáků z pražské VŠUP. Sochařskou výstavu pořádá již 12 let sochař Michal Trpák. Loni se odehrál její 12. ročník, zapojilo se 23 umělců, díla byla na osmi místech kraje, kromě Budějovic i v Bechyni, Hluboké nad Vltavou nebo Lipně nad Vltavou.

V jedné z nejstarších památek v Budějcích plánuje vytvořit galerii, která bude umístěna v hlavním objektu. Společně s galerií by tam měl vzniknout také kulturní prostor pro zhruba 60 lidí. „V přízemí u vstupu bude situován art designový obchod s informačním centrem, v podkroví multimediální ateliér pro pořádání workshopů. V objektu věže bude vytvořena minigalerie v gotickém krovu, knihařská dílna, malířský ateliér a tiskařský ateliér a 3D studio,“ popisuje plány spolek.

Před věží chtějí vytvořit také prostor pro koncerty a pouliční umění. Celý projekty by měl navazovat na už zaběhlé projekty jako je tradiční Panská ulička nebo trhy na Piaristickém náměstí.

V plánu bylo i využití dvou bytů, které se v objektu nachází. Spolek zde chtěl vytvořit „rezidentní art byty“ pro ubytování umělců. To ale zatím radou města neprošlo. „Jsou tam dva služební byty, které využívají dva zaměstnanci radnice,“ řekl náměstek primátora Tomáš Bouzek.

O pronájem mělo zájem pět organizací

O záměru pronájmu Rabenštejnské věže se začalo mluvit minulý rok. Městu se přihlásilo pět organizací, které měly o objekt zájem. Kromě spolku Umění ve městě se přihlásila například organizace Paměť národa. Radní ale dali nakonec přednost Umění.

„Pokud jde o Rabenštejnskou věž jako jedinečný historický objekt, navrhoval jsem radě města jeho využití pro nekomerční účely. Prostor má fungovat jako otevřený a dynamický tak, aby lákal k opakovaným návštěvám jednak občany Budějovic, jednak návštěvníky zvenku. Jde o památku, která má žít. To má zajistit i radou vybraný projekt spolku Umění ve městě, který se nebude zaměřovat jen na vlastní využití objektu samého, ale i na vazby k nejbližšímu okolí města,“ popsal důvody výběru náměstek Bouzek.

Spolek umění ve městě prostory využíval už v minulém roce. Podle Bouzka by tedy neměla být žádná překážka v co nejbližším podepsání smlouvy. Tu získal spolek na dobu neurčitou. Za pronájem objektu bude městu platit měsíční nájem 8 tisíc korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Rabenštejnská věž, kultura, využití, České Budějovice, Umění ve městě, umění, galerie, ateliér, Tomáš Bouzek, projekt, Michal Trpák, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, dílna, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rabenštejnská věž bude opevněna kreativitou. Pronájem získal spolek Umění ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.