Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z hořícího auta vytáhli zaklíněného spolujezdce. Byla to samozřejmost, shodují se Gentlemani silnic

Bez jediného zaváhání se vrhli k hořícímu autu, kde zůstal po nárazu do stromu zaklíněný mladý spolujezdec, a postarali se o řidiče auta, který byl dezorientovaný a v šoku. Ačkoliv říkají, že to byla samozřejmost, zachránění mladíci si to nemyslí. Jsou to hrdinové, každý by to neudělal. Budeme jim do konce života vděční, říkají.

K nehodě došlo na začátku srpna.Na cestě z obce Zliv do Munic toho letního večera překvapila řidiče srna. Strhnul volant a naboural do stromu. Po nárazu se auta začaly zmocňovat plameny. Zraněnému osmnáctiletému řidiči se podařilo odříznout bezpečnostní pás u jeho bezvládného kamaráda na vedlejším sedadle. Vystoupil a chtěl zprovoznit hasicí přístroj, ten ale nefungoval,“ popsala nehodu ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková.

Na místo dorazil jako první Martin Svoboda. Bohužel to nebyla jeho první zkušenost z dopravní nehody, k jedné už před lety přijel, díky tomu ale přesně věděl, co má dělat. „Kluci potřebovali pomoct, vůbec jsem nepřemýšlel nad tím, že je to nebezpečné. Řešil jsem jen, jak ho dostaneme z auta ven,“ popisuje.

Chvíli po Martinovi dorazil na místo také Lukáš Csicsely. „Přijel jsem tam jako druhý a běžel jsem k příkopu, kde hořelo auto. Bylo před devátou a už z dálky bylo vidět, že tam hoří. Snažili jsme se dostat ven spolujezdce, který byl v bezvědomí. Ale dveře byly zaseklé,“ vzpomíná Csicsely.

Společnými silami se jim podařilo devatenáctiletého Zdeňka Fencla dostat z auta ven a odnést pryč. „Oheň se rozšířil na celé auto. Začala praskat skla i pneumatiky,“ líčí Svoboda. Druhý zachránce zavolal záchranku.

K nehodě mezitím dorazilo další auto. V něm jela Petra Fedáková. „Přijížděla jsem k místu, kde hořelo auto. Viděla jsem potácejícího se člověka po silnici. Zastavila jsem, dala jsem trojúhelník a poprosila jsem chlapy co tam byli, aby mi toho člověka posadili k autu. Tam jsem si s ním snažila povídat, dokud nepřijeli hasiči,“ popisuje svou úlohu v celém příběhu.

Řidič auta byl velmi dezorientovaný a chvílemi upadal do šoku. „Vyptávala jsem se ho na rodinu, kamarády, na koníčky. Jakmile jsem přestala mluvit, začal se hrozně třást,“ vysvětluje Fedáková.

Úleva přišla v moment, kdy si mladíky převzali záchranáři. „Když přijeli, oddychnul jsem si. Zdendu jsme museli vytáhnout malou škvírou a nevěděli jsme, jaká má zranění. Měl nateklé oko, na které si pořád sahal, nevěděl jsem, jestli s ním můžu hýbat… Jsem rád, že jsou kluci v pořádku,“ uzavírá Martin Svoboda.

„Díky těmto statečným lidem událost neskončila tragicky. Kdo jiný by se tak měl stát Gentlemany silnic než právě tito tři lidé,“ říká Ivana Buriánková.

„Děkujeme moc všem odvážným zachráncům, že dokázali rychle pomoci obětem nehody,“ řekl mluvčí policie Jihočeského kraje Milan Bajcura.

A děkovali i zachránění Jozef Kolodzej a Zdeněk Fencl. „Jsme všem neskutečně vděční, že zastavili a pomohli, není to samozřejmost. Každý by to neudělal. Vím, že nebýt jich, dnes bych tady nebyl,“ uzavřel Fencl.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky krimi, záchrana, nehoda, Gentleman silnic, ocenění, policie, silnice, havárie, Martin Svoboda, Zliv, Munice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z hořícího auta vytáhli zaklíněného spolujezdce. Byla to samozřejmost, shodují se Gentlemani silnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.