Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

PRŮZKUM: Kladně hodnotí svou životní úroveň nejméně lidí za tři roky

Čechů hodnotících kladně svou životní úroveň je nejméně za poslední více než tři roky. Životní úroveň své domácnosti pokládá za dobrou 49 procent lidí, vyplývá z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Stejný byl podíl kladných odpovědí naposledy v březnu 2016. Letos v listopadu se také po skoro půl roce propadl pod 50 procent podíl lidí, kteří pozitivně hodnotí ekonomickou situaci v Česku.

Od března 2016 až do nynějška většinou tvořili Češi s pozitivním pohledem na svou životní úroveň mírnou nadpoloviční většinu společnosti. Několikrát se v posledních letech dostal podíl lidí, kteří označili svou životní úroveň za dobrou, až na 56 procent. Naposledy to bylo letos v říjnu. Za jediný měsíc se pak ale podíl pozitivních odpovědí propadl o sedm procentních bodů.

V listopadu pak oproti říjnovému průzkumu přibylo negativních i neutrálních hodnocení životní úrovně. Podíl Čechů, kteří považují životní úroveň své domácnosti za špatnou, vzrostl z říjnových deseti procent na 13 procent. Neutrálních hodnocení přibylo o čtyři procentní body na 38 procent.

Podobný byl vývoj také u hodnocení ekonomické situace v zemi. V říjnu označilo hospodářskou situaci za dobrou 52 procent Čechů, což je zatím nejvyšší podíl kladných odpovědí od doby, kdy CVVM začalo průzkum provádět. V listopadu ale klesl podíl pozitivních hodnocení na 46 procent. Menší byl naposledy letos v květnu. Podíl negativních hodnocení ekonomické situace stoupl z říjnových 12 procent na 16 procent a podíl neutrálních hodnocení z 35 na 37 procent.

Hodnocení životní úrovně domácnosti je lepší hlavně u lidí ve věku mezi 30 a 44 lety, lidí s vysokoškolským vzděláním nebo s maturitou a také u obyvatel větších měst. Podle politické orientace jsou spokojenější spíše lidé přiklánějící se k pravici.

Spokojenost s ekonomickou situací v Česku roste spolu s výší příjmu a vzdělání. Optimističtější jsou také třeba obyvatelé Prahy a Plzeňského, Jihomoravského nebo Zlínského kraje či lidé hlásící se v politice k pravému středu.

Průzkum provádělo CVVM od 2. do 15. listopadu. Zúčastnilo se ho 1015 obyvatel Česka ve věku nad 15 let.

Ohodnoť článek

Autoři ,

Štítky ČR, hospodářství, společnost, CVVM, Centrum pro výzkum veřejného mínění, ekonomická situace, Česko, průzkum, Akademie věd České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Kladně hodnotí svou životní úroveň nejméně lidí za tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.