Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nenechávejte nákup dárků na e-shopech na poslední chvíli, doporučují kurýři. Dobírku u nich zaplatíte bez problémů kartou

Nákupy vánočních dárků jsou v plném proudu. Do kdy ale máme čas objednávat, aby nám spediční společnosti garantovaly doručení do Štědrého dne a kdy si nelámat hlavu s platbou v hotovosti? Ne každý kurýr se totiž spokojí s platební kartou. Na to se v předvánočním průzkumu zaměřila redakce Drbny.

Se stejnou otázkou jsme začátkem prosince oslovili největší spediční společnosti na českém trhu. Zajímalo nás do kdy můžou e-shopy předávat své zásilky kurýrům, aby se očekávané dárky dostaly do rukou majitelů ještě před vánočními svátky a také kdy mít při převzetí balíčku raději v ruce hotovost místo platební karty.

Například Česká pošta hodlá doručovat balíky klientům také poslední dva víkendy před Vánoci. „Pokud dostaneme do přepravy Balík Do ruky do 19. prosince a Balík Do Balíkovny nebo Balík Na poštu do 20. prosince, garantujeme jeho dodání den před Vánoci,“ shrnul mluvčí České pošty Matyáš Vitík a dodal: „Naši balíkoví doručovatele přijímají platbu platební kartou. Stejně tak lze platit platební kartou na kterékoliv naší pobočce.“

Stejný servis zákazníkům nabízí také společnost DPD. „Všichni naši kurýři mají k dispozici platební terminál, který má navíc nově přímé propojení do skeneru, což výrazně zkracuje dobu doručení,“ potvrdil Miloš Malaník, generální ředitel a jednatel DPD CZ. Podle něho pro bezpečné doručení zásilky do Vánoc je ideální předat balíček kurýrovi nejpozději 18. prosince.

Platba kartou může být u některých spedičních společností problém v případě, že e-shopy, které zásilku odeslaly, nepřijímají platbu dobírky kartou. Třeba jako v případě firmy Geis. „Všichni naši kurýři v balíkové přepravě jsou vybaveni terminály pro platbu kartou. I v předvánočním období, kdy najímáme výpomocné řidiče, je vybaveno terminálem 98 procent kurýrů. Problém ale může nastat, když odesílatel, například e-shop, nepovoluje platbu dobírky kartou. V tom případě tedy musíme vybrat hotovost,“ upozornila manažerka marketingu Geis CZ Eva Děkanová.

Češi letos v internetových obchodech utratí podle firmy Shoptet 161 miliard korun, což je o 16 procent více než loni. Prodej módního zboží letos stoupl o čtvrtinu, vyplývá z údajů Shoptetu, který spravuje kolem 20 tisíc českých e-shopů. Ačkoliv Vánoce si, co se množství prodaného zboží týče, drží jasné prvenství, v posledních letech stoupají prodeje i v jiných obdobích roku. 

Každý, kdo si objednává vánoční dárky v e-shopech, by si nejprve měl zjistili, zda má e-shop konkrétní zboží skladem a jaké podmínky pro expedici nabízí. Přepravní společnosti musí před Vánoci v opravdu krátkém čase doručit extrémní množství zásilek, a navíc je třeba počítat i s nepřízní počasí. „Proto doporučujeme, nenechávejte objednávání dárků na poslední chvíli. Objednávejte tak, aby váš dárek odešel z e-shopu ideálně do 17. prosince. I po tomto datu samozřejmě doručujeme standardně, ale roste riziko, že právě ten váš dárek do svátků nedorazí,“ shrnula Děkanová.

Právě spediční společnosti v posledních letech výrazně posílily kurýry platebními terminály. „Z našich průzkumů vyplývá, že Češi i při nakupování v e-shopech preferují placení kartou. Nejoblíbenější je platba kartou on-line rovnou během nákupu, ale nezanedbatelná část zákazníků si přeje zaplatit kartou až při doručení. Platební kartu máme na rozdíl od velkých částek v hotovosti vždy u sebe. Skutečnost, že velké kurýrní společnosti tuto možnost nabízejí, to jen potvrzuje,“ říká Martin Dolejš, ředitel rozvoje obchodu ze společnosti Mastercard.

A platba kartou je stále oblíbenější. Celkový počet transakcí platebními kartami Mastercard v České republice podle údajů za první tři kvartály 2019 meziročně vzrostl o 18 procent. V e-shopech byl růst v porovnání se stejným obdobím loňského roku osmapadesátiprocentní. „Česká republika patří k nejinovativnějším trhům v oblasti plateb na celém světě. Češi jsou absolutní globální špičkou s prakticky stoprocentním podílem bezkontaktních platebních terminálů a také v četnosti využívání bezkontaktních plateb. Díky tomu u nás loni poprvé padla miliardová hranice v počtu karetních transakcí a jejich počet i nadále meziročně roste,“ uvedl Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku.

Ohodnoť článek

Foto Mastercard

Štítky MasterCard, platba, karta, eshop, dobírka, Česká pošta, Geis, DPD, internetový obchod, platební karta, Vánoce, Štědrý den, Drbna.cz, Shoptet, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenechávejte nákup dárků na e-shopech na poslední chvíli, doporučují kurýři. Dobírku u nich zaplatíte bez problémů kartou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.