Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Národní investiční plán plánuje investice za 277 miliard. Peníze půjdou na Temelín nebo D3

Národní investiční plán (NIP) na roky 2020 až 2050 počítá pro Jihočeský kraj s investicemi za 277 miliard korun. Z toho je až 160 miliard pro stavbu nového bloku jaderné elektrárny Temelín, na dopravní stavby jako dálnice D3, modernizace železnic nebo stavby obchvatů 84 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, který zveřejnila vláda. NIP zahrnuje v České republice téměř 20 tisíc projektů za osm bilionů korun.

Národní investiční plán počítá se dvěma novými jadernými bloky v Česku dohromady za 300 miliard korun. Jeden se má začít stavět v roce 2029 v Dukovanech, druhý zatím bez určení roku v Temelíně. Mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž dnes řekl, že na přípravě stavby nových bloků ČEZ intenzivně pracuje.

„Aktuálně má prioritu nový jaderný zdroj v Dukovanech. Letos jsme získali kladné hodnocení vlivu elektrárny na životní prostředí, takzvanou EIA, a připravujeme rozsáhlou dokumentaci k žádosti o povolení k umístění stavby na Státní úřad pro jadernou bezpečnost, jejíž podání očekáváme na jaře příštího roku. Odhadované náklady mají reálný základ, ale bude záležet na výsledcích tendru,“ komentoval NIP mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Z plánů dopravních staveb na jihu Čech je největší jednorázová suma, 11 miliard, určena na modernizaci úseku Nemanice - Ševětín na trati Praha - České Budějovice. Počet kolejí stoupne na dvě, rychlost na 160 kilometrů v hodině, součástí budou dva nové tunely. „Je to informace, která vychází od Správy železniční a dopravní cesty. Předpokládám, že když to SŽDC zveřejňuje, že to tak je. Je to pro nás prioritní a důležitá akce,“ řekl dnes krajský radní pro dopravu Jiří Švec.

K dalším dopravním stavbám v NIP za jižní Čechy patří část dálnice D3 za Českými Budějovicemi k rakouským hranicím za 10,4 miliardy korun. Začít stavět by se měla v roce 2021. Stát začal na jaře stavět obchvat Českých Budějovic za 12,5 miliardy, hotový by měl být v létě 2022. Počítá i s obchvaty obcí a měst, jako jsou Lišov, Kardašova Řečice, Český Krumlov, Chýnov či Stráž nad Nežárkou.

Z železničních staveb zahrnuje Národní investiční plán i modernizace trati Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec za devět miliard, jež by měla začít v roce 2035, nebo trati Horažďovice - předměstí - České Budějovice za 8,1 miliardy. Ta by podle dnešního vyjádření mluvčí SŽDC Nely Friebové měla nastat v letech 2023 a 2026, zatímco NIP uvádí jako začátek stavby letošní rok.

Generální ředitelství Vězeňské služby chce podle NIP v kraji postavit věznici na ploše 11 tisíc metrů čtverečních. Stavba za 3,2 miliardy korun by měla začít příští rok. Stát chce, aby věznice byla v Táboře na letišti Všechov, což odmítají tamní zastupitelé i občané.

Autoři | Foto

Štítky hospodářství, správa, vláda, stavby, silnice, železnice, energie, investice, D3, Jihočeský kraj, Temelín, ČEZ, Česko, dopravní stavba, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Ladislav Kříž, Správa železniční dopravní cesty, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní investiční plán plánuje investice za 277 miliard. Peníze půjdou na Temelín nebo D3  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.