Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zachránil život čtrnáctiletému chlapci, čin Davida Slepičky ocenila hejtmanka i krajský ředitel hasičů

I letos rozdávala jihočeská hejtmanka Ivana Stráská ocenění Dobrý anděl. Každoročně tak děkuje těm, kteří nelitují svého času, peněz ani zdraví a všemi svými silami pomáhají druhým. Čin jednoho z vybraných navíc ocenil i krajský ředitel hasičů Lubomír Bureš.

Ocenění Dobrý anděl a medaili Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje si v pondělí odnesl David Slepička, který letos v listopadu zachránil život teprve čtrnáctiletému chlapci, který se svými kamarády opravoval v garáži výfuk motorky. Při práci s benzínem ale došlo k výbuchu a v garáži začalo hořet. Jednomu z chlapců bohužel chytlo od ohně oblečení a on vyběhl z garáže ven, kde si ho všiml oceněný Slepička. 

„Chlapci zachránil život tím, že z něj duchapřítomně strhl již značně hořící bundu. Následně jej zalehl, čímž eliminoval zbylé velké plameny a dohašení chlapce provedl uplácáním rukama,“ popsala incident mluvčí hasičů Vendula Matějů a dodala: „Když se přesvědčil, že už chlapec je mimo bezprostřední nebezpečí, doběhl do své dílny pro hasicí přístroj, se kterým začal hasit oheň v garáži. Vzápětí zavolal na tísňovou linku 112 a pak pokračoval v hašení požáru až do příjezdu hasičů. Chlapec byl transportován vrtulníkem na popáleninové centrum do Prahy.“

Záchrana života a péče o opuštěná zvířata

Během půlhodinového setkání hejtmanka ocenila také Vasila Salabu, který neváhal a svým pohotovým zásahem zachránil život dvaadvacetiletému muži, který měl náhlou srdeční příhodu. Dále pak poděkovala za obětavou práci Ivě Volkové, Ditě Uhrikové a Evě Hulcové, které svůj život zasvětily péči o opuštěná zvířata.  

„Předvánoční čas je tu od toho, abychom se na chvíli zastavili, rozhlédli se a zjistili, že zde jsou lidé, kteří dělají více, než musejí,“ vysvětlila hejtmanka důležitost setkání. „Svět někdy není přívětivé místo a tehdy je čas ukázat, co v nás je. A vy ukazujete to nejlepší,“ poděkovala hejtmanka všem zúčastněným.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky ocenění, Dobrý anděl, Jihočeský kraj, garáž, Ivana Stráská, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránil život čtrnáctiletému chlapci, čin Davida Slepičky ocenila hejtmanka i krajský ředitel hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.