Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na růst platů v českobudějovické MHD půjde téměř 17 milionů korun

Platy zaměstnanců dopravního podniku města České Budějovice stoupnou příští rok o pět procent. Město zvýší pro rok 2020 částku za takzvanou prokazatelnou ztrátu o 17 milionů na 262,2 milionu korun. Většina z přidaných 17 milionů půjde na mzdy.

Suma 262,2 milionu je rozdíl mezi náklady dopravního podniku a faktickými výnosy, které má městská firma z jízdného. „Jízdné je dnes pomalu nejlevnější v celé České republice, lidé jezdí za 16 korun (jízdenka na 60 minut). Rozdíl kompenzuje město částkou 262 milionů. Ten rozdíl oproti loňskému roku, asi 17 milionů, bude vesměs na pětiprocentní nárůst mezd v dopravním podniku," řekl náměstek pro dopravu Viktor Lavička.

Loni v podniku pracovalo 228 řidičů, firma jim zvedla mzdy minimálně o 10,5 procenta. Částku podnik neuvedl. V roce 2020 budou jezdit všechny linky stejně jako letos, nezmění se ani jízdní řád, uvedl náměstek.

Dopravní podnik města České Budějovice zvýšil v roce 2018 meziročně zisk po zdanění téměř o deset procent na 13,1 milionu Kč. Letos podle Lavičky očekává firma provozní zisk přes deset milionů, loni byl 17,8 milionu. Díky dotacím obměnil loni podnik vozový park téměř za půl miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy. V roce 2018 zaznamenal podnik rekordní nárůst počtu cestujících, o 8,3 milionu na 47,1 milionu.

Historie MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. Vozový park čítá 85 autobusů, 57 trolejbusů a 11 elektrobusů, které jezdí na 16 autobusových, osmi trolejbusových a třech elektrobusových linkách. Obsluhují téměř 400 zastávek. Ročně najedou šest milionů kilometrů a přepraví přes 40 milionů cestujících. Podnik má asi 430 zaměstnanců, uvedl ředitel firmy Slavoj Dolejš.

Autoři | Foto Redakce

Štítky Dopravní podnik, České Budějovice, mzdy, peníze, dopravní společnost, mzda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Město má veřejnou dopravu relativně bezchybnou. Zato kraj, řídící se hloupými ideologickými předsudky ještě z dob panování gubernátory Zimoly a jeho dvorního poraděnka pro likvidaci veřejné dopravy - docenta Žemličky, je na štíru s provozem veřejné dopravy, především osobních vlaků. Proto jsou České Budějovice a i ostatní města neobvykle zatížená auty venkovanů, kterým "do města nic pořádně nejede, tak vememe auto, mámo". Kolem Prahy, Plzně, Ostravy, Brna se s tak diletantským, lehkovážným přístupem nestkáváme, zřejmě na jejich venkově žijí jiní, lepší lidé, kteří si zaslouží vyšší komfort, nežli obyvatelé z okolí Budějc.

Čtvrtek, 19. prosince 2019, 12:25Odpovědět

Jan Richter

A kolik bude stát od nového roku jízdné ? Proč se nezbaví POLSKÝCH plynových sr...k a nekoupí vozy od IVECO ( bývalá KAROSA ) ?

Středa, 18. prosince 2019, 11:24Odpovědět

Na růst platů v českobudějovické MHD půjde téměř 17 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.