Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Písek zavřel lávku přes Otavu, musí prověřit stav nosných lan

Město Písek zavřelo lávku pro pěší přes řeku Otavu, starou asi 16 let. Doporučil to odborník, podle nějž je nutné zkontrolovat technický stav nosných lan. Lávka je podobného typu jako lávka v pražské Tróji, která se zřítila 2. prosince 2017. Výsledky sond bude mít město nejdřív na jaře, pak teprve rozhodne o případné demolici a stavbě nové lávky.

Lávku vedoucí ze sídliště Portyč na nábřeží 1. máje nechala radnice uzavřít minulý týden, upozornila Česká televize. Lávka byla zavřená už před dvěma lety. Po kontrole, do níž se zapojili revizní technik i projektant, ji město znovu v lednu 2018 otevřelo.

„Teď po dvou letech jsme opět přistoupili ke kontrole. Odborník nám doporučil lávku okamžitě uzavřít s tím, že se musí udělat sondy na technický stav nosných lan. Mají asi špatné zkušenosti z Nymburku," řekla písecká starostka Eva Vanžurová. Nymburk nechal lávku přes Labe zavřít v prosinci 2017, byla stejné konstrukce a od stejného projektanta jako lávka v Tróji.

Sondy udělají podle starostky odborníci koncem února nebo začátkem března 2020. Do té doby bude lávka zavřená. „Budeme čekat, jak dopadnou sondy, pak to budeme řešit dál. Když to bude špatné, museli bychom začít připravovat demolici, popřípadě stavbu další nové lávky," řekla starostka.

Problém pro obyvatele města, kde žije asi 30 tisíc lidí, je to částečný. Těm, kteří žijí poblíž, se o něco prodlouží cesta. „O kousek dál je nový most, takže není úplně zamezený přístup, město je spojeno bez problémů. Ale určité omezení to pro obyvatele části Portyč bude, protože ta cesta (přes lávku) byla kratší, třeba na autobusovou zastávku," řekla Vanžurová.

V případu trojské lávky navrhli policisté obžalovat dva muže, kteří jsou obviněni kvůli tomu, že spadla. O posunu v případu dnes ČTK informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Oběma mužům hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle dřívějších informací jsou stíháni autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons

Štítky lávka, Písek, kontrola, Otava, kosmická sonda, Troja, Česká televize, Nymburk, Jiří Stráský, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek zavřel lávku přes Otavu, musí prověřit stav nosných lan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.