Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Budějcích si od ledna lidé připlatí za teplo. Zdražovat se bude i v jiných městech v kraji

V Českých Budějovicích lidé od ledna zaplatí víc za teplo. Za gigajoule dají místo stávajících 617,50 Kč 629 Kč. Poplatky za další služby poskytované městem se od nového roku mění i jinde na jihu Čech.

„Meziroční nárůst (ceny) tepla je o 1,88 procenta. Tedy výrazně méně než je očekávaný růst inflace. Důvodem zdražení je růst cen vstupů závislých na vývoji ceny silové elektřiny i vysoká cena emisních povolenek," řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Naopak jihočeské krajské město nepočítá se změnou nájemného. Za městský byt 3+1 o rozloze 78 metrů čtverečních nyní lidé zaplatí měsíčně 7652 Kč.

Písek zdraží teplo, Tábor poplatek za odpad

Teplo zdraží také v Písku. Od ledna lidé za gigajoule zaplatí 599,40 Kč místo 560,10 Kč. Teplárna podstupuje rozsáhlou modernizaci rozvodů tepla a v roce 2020 se bude stavět nový zdroj tepla na biomasu. „Je nutné toto zdražení k udržení plánu investic a k realizaci nutných kroků k naplnění Tepelné koncepce města," uvedla mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

Tábor od ledna zvýší poplatky za komunální odpad ze současných 550 na 696 korun. Důvodem je podle radnice to, že město od roku 2013 poplatky nezvyšovalo, přitom mu rostou náklady na likvidaci odpadu.

Strakonice teplo zlevní

Ve Strakonicích se cena svozu komunálního odpadu nezmění, zůstává 260 korun na člověka. Mluvčí radnice Markéta Bučoková řekla, že cena se nemění, protože město nemá kvůli loňským neplatným komunálním volbám zastupitelstvo. Cena vodného a stočného se zvýší o inflační koeficient 2,7 procenta. Vodné bude 53,58 Kč za metr krychlový, stočné 32,64 Kč za metr krychlový, v obou případech bez DPH. „V roce 2020 čeká občany další změna, kterou je snížení sazby DPH u vodného a stočného z 15 na deset procent od dubna," řekla mluvčí.

Kvůli snížení DPH z 15 na deset procent zlevní lidem ve Strakonicích i teplo. Za jeden gigajoule (GJ) zaplatí příští rok 648,3 Kč, meziročně o deset korun méně. „Tato skutečnost se projeví snížením nákladů pro domácnosti v řádu stovek korun za rok," řekl předseda představenstva strakonické teplárny Pavel Hřídel.

V Prachaticích nebudou za odpad platit děti do jednoho roku

V Českém Krumlově zdraží pohyblivá složky vodného o 1,16 Kč bez DPH na 32,92 za metr krychlový, stočné zlevní o 0,34 Kč bez DPH na 33,76 za metr krychlový. „V Krumlově je cena dvousložková," řekla mluvčí radnice Petra Nestávalová. Poplatek za komunální odpad vzroste od 1. ledna ve městě o 48 Kč, nově bude ročně 696 korun.

Platba za svoz odpadu se nezmění v Prachaticích. Zůstane 500 Kč na člověka, děti do jednoho roku věku neplatí. Uvedl to starosta Martin Malý (Nezávislí). Cena tepla za GJ klesne o pět korun na 694 Kč. „Průměrná domácnost zaplatí nepatrně méně než v roce 2019," řekl Malý. Vodné a stočné zdraží od 1. ledna v Prachaticích o 1,73 Kč na 81,88 korun za metr krychlový, od 1. května kvůli DPH, jež klesne o pět procent, se cena sníží zhruba o 3,50 Kč na 78,32 Kč za metr krychlový včetně desetiprocentní DPH.

Autoři

Štítky ČR, byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Jihočeský kraj, České Budějovice, odpad, Česko, poplatek, Jiří Svoboda, ANO 2011, Martin Malý, Prachatice, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích si od ledna lidé připlatí za teplo. Zdražovat se bude i v jiných městech v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.