Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tuny tuků splachovaných do záchodů ničí potrubí, lidé by je měli vozit do sběrných dvorů

Některá města se o svátcích potýkají s ucpanou kanalizací. Tento problém vzniká kvůli lidem, kteří do záchodů vylévají tuky po smažení kaprů. Na čistírnách odpadních vod tak musejí občas bojovat se sotva tekoucí hmotou.

Ucpané kanalizace jsou každoročním problémem především během svátků. „Lidé prokazatelně splachují do kanálů tuny tuků. Většina nákladů s jejich odstraněním není spojena jen se samotnou likvidací, ale i s poškozením kanalizačních potrubí, zejména se zrychlováním koroze a snižováním jejich životnosti. Tyto méně viditelné jevy se následně promítají do zvýšené potřeby obnovy kanalizace a podílejí se i na zvýšení výskytu havarijních oprav,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec.

Lidé by proto měli tuky vozit do sběrných dvorů nebo je alespoň odložit do sběrných nádob. Řada obcí třídí jedlé oleje či tuky dobrovolně už v současnosti a čísla ve sběru rostou. Zatímco v roce 2016 je vybíralo z celkového počtu 6 258 obcí pouze deset procent v množství 88 tun, o rok později se počet obcí zvýšil na zhruba 900. Vytřídily 192 tun použitých olejů a tuků.

Ohodnoť článek

Foto Jitka Welzlová

Štítky tuky, kanalizace, České Budějovice, Vánoce, Ivo Moravec, toaleta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tuny tuků splachovaných do záchodů ničí potrubí, lidé by je měli vozit do sběrných dvorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.