Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový rok si mohou lidé užít pohledem na krajinu i do vesmíru

Nejvýše položená hvězdárna v Česku pořádá na Nový rok tradiční den otevřených dveří. První den v roce si lidé mohou vychutnat výhled nejed do kraje, ale i do vesmíru. Vstup je zdarma a otevřeno je od 10:30 do 15 hodin.

Kleťští astronomové se zabývají světem planetek a komet od 70. let. První planetka zde byla objevena v roce 1977, následovalo přes tisíc dalších objevů. Systematicky se výzkumu blízkozemních objektů Observatoř Kleť věnuje od roku 1994 jako jedna z prvních observatoří na světě.

Den otevřených dveří observatoře se koná tradičně na Nový rok od půl 11 do tří hodin odpoledne. Během prohlídky se mohou lidé dozvědet více o práci jihočeských astronomů, ale i o planetkách, které na Kleti objevil, o jejich pojmenování a o nebezpečí, která na nás mohou ve Sluneční soustavě číhat. 

„Prohlédnout si budou moct také návštěvníci  výstavu fotografií planetek, komet a dalších vesmírných objektů. Za jasného počasí bude možné pozorovat Slunce, a to největším čočkovým dalekohledem v České republice,“ popsal Jakub Šimánek z Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích.

Ohodnoť článek

Foto Hvězdárna a planetárium

Štítky nový rok, hvězdárna, Kleť, planetárium, planetka, Česko, vesmír, Sluneční soustava, Slunce, Jakub Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový rok si mohou lidé užít pohledem na krajinu i do vesmíru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.