Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Inspekce v těchto dnech kontroluje po celé České republice prodej pyrotechniky

Až do konce roku kontrolují inspektoři z České obchodní inspekce po celé zemi prodejce zábavní pyrotechniky. Soustředí se na ty, kteří už v minulosti porušili zákony, anebo kontrolují i na základě podání podnětu od spotřebitelů. Zábavní pyrotechnika se už dva roky nesmí používat ve všech čtyřech národních parcích v Česku. Platí to i pro obce, které se tam nacházejí, a místní hotely a penziony. Za porušení hrozí od správy NP pokuty na místě až do deseti tisíc korun.

„Kontroly u prodejců probíhají až dokonce roku, plánovány jsou z úrovně krajských inspektorátů a na základě vlastního zjištění. Přesný počet kontrol nejsme schopni odhadnout,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Na konci loňského roku inspektoři z ČOI zjistili nedostatky při 29 procentech kontrol nabídky, prodeje a skladování pyrotechniky v kamenných obchodech. Inspekce provedla 127 kontrol a zakázala prodej 924 kusů zábavní pyrotechniky v hodnotě téměř 300 tisíc korun. Nabídka a prodej se však ve stále větší míře přesouvá na internet.

„Výsledky těchto kontrol budou známy v měsíci únoru či březnu (příštího roku). ČOI dává přednost aktivnímu výkonu kontroly před statistikou, nyní jsou inspektoři v terénu a kontroly provádějí, statistiku vykazují následně po kontrolách,“ dodal Fröhlich.

Češi letos za nákup zábavní pyrotechniky a dekorací utratí zhruba 470 korun, o 40 korun více než loni.

Oslavy příchodu Nového roku se musejí opět obejít bez zábavní pyrotechniky například ve všech čtyřech tuzemských národních parcích - NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošském národním parku. Zakazuje to od června 2017 zákon o ochraně přírody a krajiny. Podle ministerstva životního prostředí má opatření umožnit, aby se zachoval klid pro divoká zvířata v nejcennějších částech země.

„Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění,“ uvedl už dříve mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Všechny národní parky vydaly s MŽP informační plakát v několika jazykových mutacích, který distribuovaly do informačních a návštěvnických středisek národních parků, místních hotelů, penzionů a na sociální sítě.

Zábavní pyrotechnika se řadí do kategorií F1 až F4 podle stupně nebezpečí a úrovně hluku. Zatímco výrobky zařazené do F1 představují velmi malé nebezpečí, s výrobky kategorie F4 mohou manipulovat jen lidé s odbornou způsobilostí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kontroly, ČOI, pyrotechnika, zábavní pyrotechnika, Česko, Česká obchodní inspekce, národní park, Jiří Fröhlich, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Formule 1, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce v těchto dnech kontroluje po celé České republice prodej pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.