Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Teplou židli v Krumlově využilo 12 lidí bez domova

Službu Teplá židle, díky níž mohou lidé bez domova v Českém Krumlově zdarma strávit uvnitř mrazivou noc, využilo loni v 28 případech 12 lidí. Nyní město udělalo opravy, zrekonstruovalo také sociální zázemí a sprchu. Opravy stály 250 tisíc korun. Provoz i opravy platí radnice, předpokládané provozní náklady na zimní období jsou 55 tisíc korun. Služba funguje v prostorách oblastního spolku Českého červeného kříže na sídlišti Vyšný.

Teplá židle funguje v Českém Krumlově od minulé zimy, kdy se podle radních osvědčila jako obdoba noclehárny. Lidé bez přístřeší ji využili od poloviny prosince 2018 do 23. února loňského roku. Služba funguje, jen když má teplota v noci podle předpovědi klesnout pod minus pět stupňů. Lidé mohou noc strávit na židli nebo na karimatce se spacákem.

„Loňskou sezónu byla služba otevřena 16 mrazivých nocí. Služba byla pozitivně hodnocena jak ze strany klientů, tak ze strany veřejnosti,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Českém Krumlově Yveta Stýblová. Nevznikly žádné konflikty, dodala.

Personálně službu zajišťuje Český červený kříž. Na místě je správce, který klienty přijímá a poskytuje pomoc. Aby se člověk bez domova dostal dovnitř, musí mít občanský průkaz, nesmí být agresivní ani opilý či pod vlivem drog. V místnosti jsou židle, stůl, použít lze WC a sprchu. Český červený kříž nabízí také karimatky, spací pytle a deky. Příchozím poskytne teplé nápoje a polévku, když je potřeba, i oblečení zdarma. Klienti dostanou informace o další možné sociální pomoci, uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu Ingrid Pechová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, sociální, Český Krumlov, židle, bezdomovec, Český červený kříž, Vyšný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplou židli v Krumlově využilo 12 lidí bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.